I tre års tid har processen mot skogsentreprenören Karl Hedin pågått efter att misstankar om grovt jaktbrott riktats mot honom. Rättegången avslutades den 5 mars och på fredagen kom domen i Västmanlands tingsrätt – Hedin frias från alla misstankar. Domstolen menar att ingen verklig bevisning finns.

I korthet väcktes misstankar om att Hedin och en annan person 2018 tjuvskjutit en varg och grävt ned och någon gång mellan 2013 och 2018 tillsammans med en annan man förberett att förgifta andra vargar. Hedin greps under spektakulära former av polisens insatsstyrka och har på ett ifrågasatt sätt försetts med handfängsel och häktats.

Vittne erkände att hon ljugit

Åtgärderna har kritiserats då den enda bevisning som har funnits är ett vittnesmål från en kvinna i giftdelen av åtalet. Hon erkände dock senare att hon ljugit. I stället för att utredningen lades ned inkluderades också kvinnan i brottsutredningen.

Kvinnan blev senare även i en separat utredning misstänkt för stämpling till mord på sin make, en av de män som jämte Hedin står åtalade för jaktbrotten. I den del om rör tjuvjakt finns enligt uppgift inte heller någon bevisning utöver påståenden.

Ett antal inspelningar som polisen gjort där man avlyssnat Hedins och den andra åtalades telefoner underkänns också av rätten. Hedin nämner vid ett tillfälle ordet ”gråben” men det finns inget i samtalen som styrker att han och de andra ska ha haft för avsikt att döda någon varg.

Hedin kritisk mot rättsväsendet

Hedin har genom hela processen hävdat att han är oskyldig och riktat skarp kritik mot det han menar är en häxjakt och vendetta mot honom i den infekterade politiska debatten om vargens vara eller inte vara i Sverige. Han menar att hans förtroende för rättsväsendet har raserats och att den tillit till systemet han tidigare känt är borta.

Även Hedins försvarare har ställt sig frågande till att saken överhuvudtaget gått till rättegång. Hedin har även haft ett starkt stöd från allmänheten i bland annat en Facebookgrupp som stöttar honom. Kritiker menar också att det gått politik i fallet utöver polariseringen i själva vargfrågan.

Svartmålades av Expo

Bland annat har den vänsterextrema organisationen Expo utmålat Hedin som rasist och högerextremist efter att denne medverkat i SwebbTV och på den alternativa bokmässa som anordnades i Stockholm förra året föreläst om sin situation och den bok han skrivit.

Det är i skrivande stund oklart om åklagaren i målet, Lars Magnusson, kommer att överklaga domen. Bedömare menar att det är sannolikt att så sker eftersom polis och åklagare investerat mängder med tid och prestige i att driva målet. Själv säger Magnusson kryptiskt att ”det ligger i farans riktning” att domen kommer att överklagas.

LÄS MER: Åtalad för jaktbrott får stort stöd av allmänheten