katalonien protesterar 65252

Katalaner demonstrerar för folkomröstning och mot den spanska centralregeringen.

Utrikes

Katalansk självständighetsomröstning i fara

Publicerad 9/22/2017
Annons

➤ SPANIEN VS KATALONIEN Ståndaktigheten hos provinsregeringen i Katalonien vacklar. Efter att den spanska centralmakten tagit i med hårdhandskarna för att kväsa katalanernas frihetskamp är det nu osäkert om det blir någon folkomröstning om självständighet den 1 oktober, så som aviserats.

Som Samhällsnytt tidigare berättat har den federala regeringen i Spanien matat ut ekonomisk skrämselpropaganda i syfte att vända opinionen i Katalonien för den händelse en folkomröstning skulle bli av. Plan A för den spanska centralregeringen är emellertid att stoppa omröstningen.

LÄS MER: Katalansk folkomröstning ska stoppas med polisrazzior och ekonomiska beslag

Detta har man gjort med tilltagande hårdhet. Först förklarade man självständighetsomröstningen grundlagsstridig och skaffade sig stöd för detta i landets författningsdomstol. Därefter lät man den federala polisen göra razzior mot postföretag för att beslagta de röstsedlar som tryckts upp till folkomröstningen.

Den federala polisen har nu också getts i uppdrag att gripa katalanska regeringstjänstemän. Så här långt har minst 14 tjänstemän gripits. Centralregeringen har också hotat med att ta ifrån Katalonien det begränsade självstyre man har idag.

LÄS MER: Skrämselpropaganda ska få katalanerna att rösta nej till självständighet

Kataloniens vicepresident Oriol Junqueras säger i ett uttalande till media att de sammantagna åtgärderna från centralregeringen satt rejäla käppar i hjulen för provinsen och att det nu är osäkert om en folkomröstning kan hållas som planerat.

– Det är uppenbart att spelreglerna har förändrats, sade Junqueras i en intervju med katalanska TV3.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons