Liberalerna har under Nyamko Sabunis ledning rasat till partiets absoluta bottennivå. Det visar en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gjort på uppdrag av SR Ekot. Liberalerna har nu rekordlåga 2,8 procent av väljarstödet.

– Ja, såhär dåliga siffror är väldigt allvarligt. Siffrorna har dessutom varit dåliga under lång tid. Den lilla publicitet som Liberalerna skaffar sig nu handlar nästan enbart om att de är splittrade, så det ser mörkt ut, säger Fredrik Furtenbach, politisk kommentator vid Ekot.

Orsakerna uppges vara flera. Enligt Furtenback har väljarna numera endast starkt förtroende för Liberalerna i skolfrågan. De uppges dock ha tappat poäng även där.

LÄS ÄVEN: Sabuni alltmer impopulär – fortsätter stjäla jumboplatsen från MP:s språkrör

”Krisen blir allt tydligare”

En annan anledning är, enligt Furtenback, att Liberalerna uppfattas som otydliga. Många väljare har svårt att avgöra om de tillhör det rödgröna eller det blå blocket. Kantar Sifo skriver i sin sammanställning att krisen blir allt tydligare för partiet och att det inte finns några kortsiktiga lösningar.

Dåligt går det även för Kristdemokraterna. De har tappat nästan en tredjedel av sina väljare på bara ett år och har nått sin lägsta siffra sedan augusti 2018.

Miljöpartiets nya språkrör, Märta Stenevi, har inte höjt partiets popularitet hos befolkningen. De ligger kvar under riksdagsspärren.

Den senaste rangordningen ser ut som följer, alla siffror i procent, förändring sedan januari inom parentes:

S 27,6 (0,0)
M 23,5 (+1,1)
SD 18,8 (+0,2)
V 10,0 (0,0)
C 8,1 (0,0)
KD 4,3 (-0,6)
MP 3,6 (-0,1)
L 2,8 (-0,4)