Katedralen i Nantes, faksimil Twitter

Utrikes

Katedralbranden i Nantes misstänks vara anlagd

Publicerad 7/19/2020
Annons

Branden i Katedralen i Nantes, även känd som Petrus och Paulus katedral, misstänks vara anlagd, rapporterar flera franska medier. Skadorna är omfattande, om än inte lika allvarliga som vid branden i Notre-Dame förra året. 

Fler än 100 brandmän kämpade mot lågorna. Sedan de slutligen fått branden under kontroll har det visat sig att eldsvådan haft tre ursprungsplatser, vilket gör att myndigheterna nu misstänker att den var anlagd.

– En vid den stora orgeln, en till höger och en annan till vänster om skeppet, säger åklagare Pierre Sennès till Le Figaro.

Enligt brandchef Laurent Ferlay är den 400 år gamla orgeln totalförstörd. Grunden den står på är väldigt instabil och den riskerar att helt rasa samman. Även stora glasmålningar på fönstren på kyrkans framsida har förstörts.

LÄS ÄVEN: Kyrkoattackerna fortsätter i Frankrike: ”Allahu Akbar”

Utredning om mordbrand har påbörjats

Inga tecken på inbrott har än så länge upptäckts uppger Pierre Sennès. Ingen misstänkt har heller identifierats och myndigheterna har inte delgivit om de utgår från något motiv. Dock har en utredning om mordbrand påbörjats.

– När du anländer till en plats där en brand har inträffat och du ser tre separata brandutbrott är det en fråga om sunt förnuft. Du öppnar en utredning, säger Sennès till BBC.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat vandaliseras kyrkor dagligen i Frankrike. 2018 rapporterades hela 1 063 attacker mot kyrkor och kristna symboler i landet. I februari förra året brann Saint Alain-katedralen i en misstänkt mordbrand, månaden efter sattes kyrkan Saint-Sulpice i Paris i brand. Följande månad, den 15 april, brann även Notre-Dame.

LÄS ÄVEN: Försökte föra in bensindunkar i St Patrick’s Cathedral – stoppades av säkerhetsvakt

Katedralen i Nantes påbörjades år 1434, på platsen för en romansk katedral, och tog hela 457 år att avsluta. Först 1891 stod den klar.

Allmänheten uppmanas att fortsatt undvika området medan eftersläcknings- och undersökningsarbetet pågår.

Uppdatering: Enligt uppgifter på söndagen ska en 39-årig migrant från Rwanda som arbetat frivilligt i kyrkan ha arresterats av polis. Mannen ansvarade för att stänga kyrkan på fredagskvällen.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons