Först var Fredrik Aldenmark och hans fru övertygade om att det var en annan katt som orsakat skadan i ögat. Men efter besöket på djurkliniken visade det sig att katten blivit skjuten.

När katten Lelle kom in i bostaden i Hässelby Norra Villastad var det uppenbart att något inte stod rätt till.

– Jag blev helt paff, ögat var i princip borta under all svullnad. Jag var otroligt stressad när jag ringde veterinären. Det gjorde så ont i hjärtat, säger han till Mitt i.

På Järfälla djurklinik var man lika bestörta och chockade som paret Aldenmark och man blev tvungna att operera bort det skadade ögat. Lelle får nu smärtstillande och antibiotika och stygnen ska tas bort efter tio dagar.

– Jag är övertygad om att det var med avsikt att döda med tanke på att man gick för huvudet och att det var precis mitt i ögat. Kulan var ganska stor och spetsig och används till luftgevär, säger han.

Varnar grannskapet

Han har nu knackat dörr i bostadsområdet för att upplysa och varna grannarna.

De tror att skjutningen skedde någon gång mellan 16 och 21 och kommer att vara extra vaksamma under den tiden framöver.

Samtidigt är emot att hålla inne katter jämt och hänvisar till att de är vilddjur och att människan inte kan styra och ställa för mycket vilket gör att djuren inte mår bra.

Lelle är trots händelsen nu på bättringsvägen och har börjat visa lite intresse för mat och vatten men vilar för det mesta.

Händelsen är polisanmäld.