➤ AVGÅNGSBESKED Victoria Kawesa meddelar att hon avgår som partiledare för Fi efter rekordkort tid på posten. Hon anför personliga omständigheter som skäl till att hon lämnar posten.

Kawesa valdes till partiordförande för det vänsterradikala feministpartiet i mars i år. Hon har delat uppdraget med den tidigare kommunistledaren Gudrun Schyman.

Kawesa inledde sitt partiledarskap med en rad märkliga utspel. Bland annat sa hon i ett uttalande att illegala invandrare inte borde kunna utvisas eftersom ”vita svenskar” inte kan utvisas.

Kort efter tillträdet som partiledare avslöjades också att Kawesa plagierat akademiska forskningshandlingar på Södertörns högskola där hon studerar ”genusvetenskap”. För detta polisanmäldes hon och förundersökning om brott pågår.

Kawesa uppger att det inte är skandalerna som föranlett beslutet att lämna posten som partiledare för Fi. Det ska i stället vara personliga omständigheter, bland annat den tunga arbetsbördan av att studera, vara partiledare och vara ensamstående tvåbarnsmamma.

Till media uppger Kawesa att hon anser att hon nått höjdpunkten i sin karriär genom att bli ”den första svarta partiledaren i Sverige”.

Gudrun Schyman kommer att ensam leda partiet fram till partikongressen i mars nästa år då en ersättare till Kawesa ska väljas.