På tisdagen uppmärksammades det att en moské kan komma att uppföras i exklusiva Lidingö kommun strax utanför centrala huvudstaden. Men nu säger Kristdemokraterna blankt nej till en sådan idé. Enligt kommunalråd Carl-Johan Schiller (KD) bör rörelsen hitta en lokal där de flesta av dess medlemmar bor.

Det är, som Samhällsnytt tidigare rapporterat, den muslimska församlingen Islams Ahmadiyya som står bakom ansökan om att få bygga en moské på den fashionabla ön nordväst om Stockholm, vilken klassas som Sveriges fjärde rikaste kommun.

LÄS ÄVEN: Ansökan om bygge av moské på Lidingö

KD: ”Bättre att de hittar en lokal där de flesta bor”

Kristdemokraternas kommunalråd Carl-Johan Schiller är inte särskilt entusiastisk till planen. Enligt honom är det visserligen fritt fram att köpa eller hyra en lokal av en privat fastighetsägare. Men större delen av marken ägs av kommunen och för hans parti är det av flera anledningar inte aktuellt att öppna upp för en moské.

– För det första: Jag kan inte se att det finns någon plats eller någon lokal som lämpar sig. För det andra: Gissningsvis bor inte så många i den församlingen på Lidingö. Det är bättre att de hittar en lokal där de flesta bor. Om man ska titta över hela Stockholm är ju Lidingö litet av en avkrok, slår Schiller fast till Mitti.

MP: ”Generellt har vi religionsfrihet”

En som däremot håller möjligheten öppen för att islamisera Lidingö är oppositionsråd Patrik Sandström från Miljöpartiet. Enligt honom är det för tidigt att diskutera frågan men han påtalar att det råder religionsfrihet i Sverige.

– Generellt har vi ju religionsfrihet här i landet, så man ska kunna etablera sig. Men vad som är lämpligt eller möjligt i det här fallet är en annan sak, säger Sandström till Mitti.

LÄS ÄVEN: Skövde får ny moské: ”Ett steg framåt för hela samhället”