cannabis sara skyttedal

Sara Skyttedal (KD). Foto t.h: Poltikerveckan Almedalen.

Inrikes

KD-topp svänger – vill legalisera cannabis

Publicerad 12/11/2022
Annons

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal har ändrat sig. I en debattartikel som publicerats på DN Debatt på söndagen skriver hon att cannabis bör legaliseras för att skademinimera.

Sara Skyttedal (KD) har tidigare varit en stark röst för nolltolerans mot narkotika. Men nu vill hon genomföra en legalisering av cannabis i Sverige.

”Nolltoleransen bottnar i en föreställning om att droger visserligen är olika tunga, men att i grunden skulle samma problematik gälla för alla former av bruk av preparat som i dag är narkotika­klassade. Den föreställningen stämmer helt enkelt inte”, skriver hon.

Vidare skriver Skyttedal att Sverige har några av de hårdaste narkotikalagarna i EU – men samtidigt den högsta narkotikarelaterade dödligheten. Hon anser att man bör lägga fokus på tyngre droger som har hög skadeverkan i stället.

De restriktiva åtgärderna bör i stället fokusera på att minska utbudet av narkotika med hög skadeverkan samt att stoppa minderåriga från att få tillgång till preparaten. Där behövs högre straff för smuggling samt en omprioritering av polisiära resurser från missbrukare till langare och andra högre upp i distributionskedjorna.

Partiet är starka narkotikamotståndare

Men Skyttedals parti håller inte med henne om att cannabis bör legaliseras. Enligt EU-parlamentarikern själv är Kristdemokraterna det riksdagsparti som förmodligen står allra längst ifrån att överge sin hållning i frågan om narkotika. Men hon håller hoppet uppe.

”Framgent hoppas jag dock att debatten kring narkotikapolitiken kan föras på en saklig grund där lagstiftarna även visar intresse för fakta som inte bekräftar den egna politiska ståndpunkten”, skriver hon.

LÄS ÄVEN: Här är Tysklands plan för att legalisera cannabis

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons