mask

Foto: RachelH_.

Utrikes

Kina: Fängelsestraff för de som delar nyheter om coronavirusets spridning

Publicerad 2/6/2020
Annons

Kinesiska myndigheter hotar medborgare med sju års fängelse. Samtidigt fortsätter en strid ström av uppgifter och bilder samt videoklipp visa hur smittan tycks vara allt annat än under kontroll.

Straffet har introducerats sedan information och bilder läcker ut till omvärlden och ses som ett desperat försök att få stopp på spridningen.

I en artikel i en statlig dagstidning varnas befolkningen för att sprida ”rykten” på sociala medier. Mer specifikt varnar man för att de som ”stör den sociala ordningen” genom att dela information som inte kommer från officiella källor riskerar sju års fängelse.

Enligt uppgifter ska polis även ha gjort hembesök för att utfärda varningen personligen.

https://twitter.com/IsChinar/status/1225180216223588352

I kampen mot informationsspridningen används även Kinas enorma censureringssystem på internet där icke godkänd information blockeras.

Trots myndigheternas ihärdiga kampanj fortsätter informationen från Kina om coronavirusets spridning att fortsätta läcka ut till omvärlden.

https://twitter.com/TomthunkitsMind/status/1225059079313412096

Nyligen framkom det att åtta sjukvårdare larmade om viruset i december i en grupp på WeChat, en social medieplattform i Kina. Visselblåsarna från Wuhan, där viruset bröt ut, har sedan dess frihetsberövats.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons