Kina säger nej till kraven på en internationell oberoende utredning om coronavirusets ursprung. En av landets toppdiplomater i Storbritannien, Chen Wen, säger att kraven är politiskt motiverade och skulle ta bort Kinas fokus från att bekämpa pandemin.

Information om virusets ursprung skulle kunna leda till mer effektiva sätt att bekämpa infektionen, rapporterar BBC. Det finns olika bud om varifrån viruset har sitt ursprung. Inledningsvis menade de flesta att det kom från en djurmarknad i Wuhan, men på senare tid har även ett viruslabb i samma område pekats ut att vara källan till infektionen.

Samtidigt pekar en rapport från EU ut Kina för att ha spridit desinformation om krisen. Även Donald Trump har upprepade gånger pekat ut Kina för dess hantering av utbrottet och delstaten Missouri stämmer den kinesiska regeringen för att ha gjort för lite för att stoppa viruset.

Redan från starten av pandemin har det krävts internationella utredare för att ta reda på hur allt började. I torsdags gick australiensiske premiärminister Scott Morrison ut och sa att han kommer att lyfta frågan nästa månad vid World Health Assembly, som är WHO:s exekutiva del, där Australien har en plats.

”Skulle inte hjälpa någon”

Men Chen säger till BBC att hennes land inte går med på någon sådan utredning.

– Den oberoende utredningen är politisk motiverad. Vi kämpar mot viruset för närvarande och koncentrerar all vår kraft på att bekämpa viruset. Varför prata om en utredning på det? Det kommer endast dra vår uppmärksamhet, dra resurser. Det skulle inte tjäna något till.

Hon fortsatte men att säga att det pågår många rykten och kallade det ”ett politisk virus” som är lika farligt som viruset självt om inte mer,

Europa nervösa inför Kina

Regeringarna i Europa har hittills varit försiktiga med att ge sig in i diplomatiska strider med Kina i en känslig tid. En tjänsteman i Storbritannien, som vill vara anonym, berättar för BBC att det finns en ”nervositet” och att relationerna med Kina är ”känsliga”.

Länder är beroende av Bejing för leveranser av viktig utrustning för att hantera coronakrisen och vill samtidigt ha öppna informationskanaler för att förstå vad som hände och hindra framtida utbrott – en strategi som måste kalibreras noggrant.

– Vi måste lugna ner retoriken och konfrontationen för vi har något mer allvarligt att hantera, menar Charles Parton, en före detta brittisk diplomat i Kina och nu vid tankesmedjan RUSI.

I stark kontrast står USA där Kina-frågan blir allt mer politiserad under valåret där en tuff linje mot Kina väntas ta fart allt mer.

EU-rapporten

I EU-rapporten står bland annat att kinesiska tjänstemän och statsmedia har försökt skylla utbrottet på andra, dölja att Wuhan var utbrottets ursprung och skylla på USA:s militära representanter.

Författarna av rapporten skriver också att det finns ”signifikant bevisning av hemliga kinesiska aktioner på social media” där olika nätverk på Twitter med kopplingar till den kinesiska regeringen åsyftas.

authorimage