himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg. Foto: VOA.

Utrikes

Kina tar övervakning till nästa nivå – kameror med ansiktsigenkänning kopplas till ’social kreditvärdering’

Publicerad 9/28/2019
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om Kinas ökända social kreditvärderingssystem där ens handlingar påverkar betyget som i sin tur antingen underlättar eller försvårar tillvaron på olika sätt. I Kina har man också ett utbrett övervakningssystem med ansiktsigenkänning. Nu kan de båda kopplas samman för att möjliggöra en ännu mer detaljerad övervakning av medborgarna.

Den nya kameran som presenterades på Kinas internationella industrimässa i förra veckan har med sina 500 megapixlar en fem gånger så detaljerad upplösning som det mänskliga ögat och kan identifiera enskilda ansikten i folkmassor på tiotusentals.

LÄS ÄVEN: Kinas ”social kreditvärderings”-system i full effekt 2020 säger landets ledning

Forskarna bakom kameran berättade att polis kan sätta upp systemet i Shanghais centrum och övervaka folksamlingars rörelse medan man samkör bilderna med medicinska och kriminella register.

LÄS ÄVEN: Kinas nya app: visar om du befinner dig nära någon som står i skuld

Enligt Li Daguang, professor på Nationella försvarsuniversitetet i Peking, kan kamerasystemet ”väldigt enkelt tillämpas på nationellt försvar, militär och allmän säkerhet”.

Den kinesiska staten har redan massiva databaser med bilder på medborgare och kapaciteten att koppla dessa till deras identitet, så gör man inte det nu är det fullt möjligt inför framtiden. Det sociala kreditvärderingssystemet använder redan ett massivt nätverk av 200 miljoner övervakningskameror tillsammans med annan slags övervakningsutrustning.

LÄS ÄVEN: Kinesisk databas med 1,8 miljoner kvinnor listar ’avelsredo’-status

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons