I en debattartikel i Dagens Industri skriver Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, om hur säkerheten för kineser på besök här försämrats då de utsätts för rån och stölder. Ambassaden tvingas vid upprepade tillfällen att utfärda varningar vilket man menar i sin tur riskerar Sveriges anseende som turistmål. Nu kräver ambassadören att något görs åt situationen.

Resevarningar för Sverige och de förhöjda riskerna för terrorattentat, rån och oroligheter har blivit något den nya normen i ett flertal länder.

LÄS ÄVEN: Nu varnar även Kina för att resa till Sverige – risk för att bli rånad och bestulen

För många kineser har Norden och Sverige varit ett omtyckt turistmål, liksom många svenskar turistar i Kina. Medan Gui Congyou berömmer många svenska initiativ för att underlätta för kinesiska turister på besök i Sverige, oroas han också över utvecklingen på ett annat område – rån. Bara under perioden januari – augusti i år mottog den kinesiska ambassaden 110 anmälningar om förlorade pass som följd av stölder eller rån, alltså siffror som inte inkluderar där man utsattes för rån eller stöld men resedokumenten ignorerades. Under högsäsongen mellan juni och augusti gjordes i genomsnitt 20 anmälningar per månad.

Noll uppklarade brott
Incidenterna har enligt Congyou ”inte bara allvarligt förstört de kinesiska medborgarnas resor i Sverige, utan också oundvikligen skadat det svenska anseendet”. På ambassaden måste man numera utfärda säkerhetspåminnelser. Nästan samtliga brottsoffer polisanmäler men hittills har man inte fått vetskap om ett enda ärende som uppklarats.

LÄS ÄVEN: Italien utfärdar resevarning för Sverige – risk utsättas för väpnat våld och sexualbrott

Vidare skriver Congyou att ”en trygg och vänlig miljö är de kinesiska resenärernas mest grundläggande förväntning för resan i Sverige”.

Krav om handling
Framåt slutet av året väntas fler kinesiska turister än vanligt till Sverige och nästa år firas det 70:e jubileet av etableringen av diplomatiska förbindelsen mellan Kina och Sverige. Från kinesisk sida önskar man då ”att man snabbt och effektivt minskar risken för att kinesiska medborgare blir bestulna och rånade i Sverige” vilket skulle kunna ”locka fler kinesiska turister att besöka Sverige för att främja det bilaterala vänskapsutbytet mellan länderna”.

LÄS ÄVEN: USA varnar sina medborgare för Sverige