Den kinesiska regeringen har nu beslutat att befolkningen ska tvingas skanna sina ansikten för att få tillgång till internet – som redan till stor del är censurerat i landet. Detta är en del av det mycket omtalade ”sociala kreditsystemet” som träder i kraft den första december i år.

Efter att systemet införts kommer varje kinesisk medborgare som vill ha internet i sitt hem att tvingas genomgå en ansiktsigenkänningsprocess hos kinesisk myndighet för att bevisa sin identitet. Allt detta enligt den nya regleringen.

Processen är av stor betydelse eftersom Kinas regering framöver kommer att använda internet för att betygsätta medborgare baserat på deras dagliga internetbeteende.

LÄS ÄVEN: Kina tar övervakning till nästa nivå – kameror med ansiktsigenkänning kopplas till ’social kreditvärdering’

Sedan tidigare har Kina – bland många andra övervakningspåhitt – infört ett pilotprogram som innebär att man kan betala för sina biljetter i kollektivtrafiken via ansiktsscanning. I staden Shenzhen belönas invånare som är 60 år och äldre med gratis åktur om de betalar biljetten med sitt ansikte, rapporterade Evening Standard i september.

Enligt den senaste rapporten från det USA-baserade marknadsundersökningsföretaget IDC lade Kina 10,6 miljarder dollar på videoövervakningsutrustning 2018. Företaget uppger också att Kinas utgifter förväntas nå 20,1 miljarder dollar 2023. 64,3 procent av Kinas utgifter under 2018 användes enbart för övervakningskameror.

Kina planerar även att koppla ihop sina 170+ miljoner övervakningskameror med artificiell intelligens och ansiktsigenkänningsteknik för att utveckla det ”sociala kreditsystemet” som rangordnar medborgare baserat på deras beteende och belönar eller straffar dem utifrån dessa poäng, uppger Business Insider.

LÄS ÄVEN: Kinas nya app: visar om du befinner dig nära någon som står i skuld