Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Gionee har befunnits skyldig i domstol till att ha planterat skadlig kod i fler än 29 miljoner av sina telefoner. Dryga böter och fleråriga fängelsedomar har utdömts.
Det handlar i det aktuella fallet inom om sådan spionprogramvara som kinesiska IT-företag i samarbete med den kommunistiska diktaturregimen misstänks bygga in i sina produkter och som föranlett flera länder att porta dessa aktörer från mobilnätet. I stället är det företaget som på eget initiativ planterat koden för att tjäna pengar och det är i kinesisk domstol de skyldiga åtalats och dömts.
Det är ett dotterbolag till Gionee, Shenzhen Zhipu Technology, som tillsammans med samarbetspartnern Beijing Baice sett till att trojaner i lönndom planteras i smarttelefonerna när användarna uppdaterar en app. Användarna har sedan fått icke-sanktionerad reklam i telefonerna där intäkterna gått till företagen bakom trojanerna. Intäkterna har uppgått till motsvarande 40 miljoner kronor.
Shenzhen Zhipu döms till en företagsbot på motsvarande 600 tusen kronor. Fyra av företagets anställda dömdes till fängelsestraff på mellan tre och tre och ett halvt år. De ska vid sidan av företagsboten också böta motsvarande 300 tusen kronor vardera.
Samarbetspartnern Baice uppges även ha samarbetat med andra företag för att utveckla liknande olaglig funktionalitet i produkterna. Moderbolaget Guinee hävdar att de inte varit inblandade i bedrägerierna men lovar att se över säkerheten i sina produkter för att hindra att det som nu hänt upprepas.
I augusti i år anklagades två andra telfontillverkare – Tecno and Infinix – för att stjäla pengar från sina användare via plantering av skadlig kod. I det fall registrerades användarna som prenumeranter utan att de själva godkänt det.
Gionee, som grundades 2002, var tidigare en av Kinas största mobiltelefontillverkare den allra största på den inhemska marknaden räknat i antal sålda telefoner men har på senare år passerats av andra aktörer, i synnerhet efter lanseringen av Apple iPhone i Kina i slutet av 2018 då man gick i konkurs men räddades genom uppköp av ett indiskt företag.