➤ Efter affären tillkännagavs steg aktien med nästan 162 kronor på Stockholmsbörsen.

Geely, som sedan tidigare är ensam ägare av Volvo Cars, köper hela aktieposten av riskkapitalbolaget Cevian Capital och blir därmed största ägare i lastbilsjätten.

Affären omfattar 88,5 miljoner A-aktier och 78,8 miljoner B-aktier vilket motsvarar 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna.

Den röstmässigt största ägaren är dock fortfarande Industrivärden med 22 procent (och 6,7 procent av kapitalet).

– Dagens tillkännagivande innebär att Cevian Capitals 11 års ägande i AB Volvo är över. Under Cevian Capitals ägande har AB Volvo utvecklats till ett mer konkurrenskraftigt och värdefullt bolag genom förbättrad bolagsstyrning, ökad effektivitet och ett större fokus på kärnaffären. Detta återspeglas i strukturellt förbättrad lönsamhet och högre marknadsvärde, säger Cevians grundare Christer Gardell i en kommentar.

Gardell anser att Geely gjort ett väldigt bra jobb som ägare i Volvo Cars vilket gav dem ytterligare tillförsikt i att lämna över ägandet till Geely.

Han anser också att det är fantastiskt vad som skett med bolaget om jämfört med vad som skedde under Fords ägande.

– Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin, skriver Geely Holdings ordförande Li Shufu i ett pressmeddelande.