mobiltelefon whatsapp

Foto: Helar Lukats.

Utrikes

Kinesiska gränspoliser installerar spionapp på turisters telefoner

Publicerad 7/3/2019
Annons

Personer som tar sig in i Kina från grannlandet Kirgizistan får sina mobiltelefoner beslagtagna och en app installerad som extraherar e-post, sms, kontakter samt information om själva enheten. Åtgärden är en del av Kinas upptrappade och alltmer hårdföra offensiv mot den muslimska minoriteten i Xinjiang-regionen med syfte att öka säkerheten.

I regionen har den kinesiska regeringen satt upp kameror med ansiktsigenkänning på gator och i moskéer och man ska ha tvingat även lokalbefolkningen att installera spionappen.

Vid gränsen mot Kirgizistan blir turister dock inte informerade om exakt vad det är appen söker efter och vilken information den samlar.

Islamistisk extremism
Analyser som genomförts tyder på att appen söker igenom Androidtelefoner efter en lång lista över innehåll som den kinesiska staten betecknar som problematiskt, bland annat termer associerade med islamistisk extremism och vapenmanualer men även fastande under ramadan, litteratur av Dalai Lama och musik av ett japanskt hårdrocksband.

Turister med Androidtelefoner får appen installerad och i de flesta fall sedan borttagen innan den ges tillbaka, medan de med iPhone får telefonen ihopkopplad med en läsare som skannar av innehållet.

Det är oklart var all den extraherade informationen skickas och hur länge den lagras.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons