xi-jinping-norwegian2
Utrikes

Kinesiska staten blir storägare i flygbolaget Norwegian

Publicerad 5/20/2020
Annons

BOC Aviation, som indirekt ägs av kinesiska staten, tar nu över en betydande del av det krisande norska flygbolaget Norwegians aktier. Det sker genom konvertering av leasingavtal för närmare 390 miljoner till aktier. Samtidigt har bland annat Australien stoppat Kina från att utnyttja coronapandemin för att köpa upp krisande bolag.

Transaktionerna sker i samband med att Norwegian gör insatser för att öka sitt egna kapital till en nivå som gör att de kan få lånegarantier från norska staten på tre miljarder kronor. I morse meddelade bolaget att det nu är infriat.

Räddningsplanen för bolaget innefattar även en nyemission på 400 miljoner norska kronor vilket fick bolagets aktier att rasa med 50 procent på bara tio minuter under dagens börshandel. Detta då de som placerat i bolaget befarar att antalet aktier kommer att mångfaldigas och därmed bli billigare.

Aftenposten skriver att BOC Aviation ägs genom en lång rad mellanhänder:

BOC Aviation är ett sällskap som kontrolleras av Sky Splendor Limited, som i sin tur kontrolleras av Bank of China Group Investment Limited, som i sin tur kontrolleras av Bank of China Limited, som i sin tur kontrolleras av Central Huijin Investment Ltd, sm i sin tur kontrolleras av China Investment Corporation som ägs av Folkrepubliken Kina

Australien på sin vakt mot Kina

I april rapporterade Samhällsnytt om hur den australiensiska regeringen är på sin vakt mot dylika uppköp från Kina. Regeringen stramade åt möjligheten för utländska aktörer att göra förvärv och investeringar i landet fram till det att coronakrisen är över.

I ett uttalande i media slog finansminister Josh Frydenberg fast att åtgärderna är tillfälliga men nödvändiga för att skydda nationella intressen när coronaepidemin sätter hård press på den australiensiska ekonomin och landets företag.

Parlamentsledamot Andrew Hastie sa att det handlar om att skydda sig mot ”rovdjursbeteende”.

– Vi har tagit några stora förluster och vi måste skydda oss själva mot ett rovdjursbeteende, sa han då.

Clive Hamilton är professor vid Charles Sturt University i Canberra och har författat boken Tyst invasion: Kinas influenser i Australien. Han menar att statliga kinesiska bolag nu är ute efter att förvärva australiensiska bolag som drabbats hårt av coronakrisen.

LÄS MER:Australien stoppar kinesiska staten från att köpa upp krisdrabbade företag

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons