Simon Bramhall 73553
Utrikes

Kirurg signerade transplanterade organ – åtalas

Publicerad 12/18/2017
Annons

➤ Att signera sina verk är regel i konstvärlden. Att kirurger gör det vid operationsbordet är mer ovanligt. Men en framstående brittisk kirurg har nu erkänt att han med sina initialer signerat levern på flera patienter som han utfört transplantationer på.

Det är 53-årige Simon Bramhall som inför en domstol i Birmingham vidgått att han 2013 med en argonstråle etsade in ”SB” på levern på två av sina transplantationspatienter. Argonstrålekoagulatorer används vid operationer för att stoppa blodflöden och ta bort delar av organ, så kallad resektion.

Bramhalls hantverk orsakade inte någon skada på leverorganen, men en av patienterna drabbades av andra komplikationer och det var vid et uppföljande ingrepp som initialerna upptäcktes.

Bramhall stängdes av 2013 och sade ett år senare upp sig från sin kirurgtjänst vid Queen Elizabeth Hospital i Birmingham. Men det har nu även blivit ett rättsligt efterspel. Enligt domstolen åtalades Bramhall för övergrepp med kroppsskada som följd men har i en uppgörelse förklarat sig skyldig till den mildare brottsrubriceringen övergrepp genom slag (Med slag avses här den fysiska gärningen att rista in initialerna i leverorganen, inte att han skulle ha slagit patienterna).

Åklagaren i målet, Elizabeth Reid, säger i ett uttalande att Bramhalls gärningar varit ”överlagda och medvetna”. Hon menar att det Bramhall gjort sig skyldig till inte bara är oetiskt utan också olagligt. Bramhall har enligt Reid missbrukat det förtroende han fått från sina patienter.

Bramhall har inte velat kommentera åtalet. I samband med att han sade upp sig från sin tjänst 2014, medgav han dock med hänvisning till leversigneringarna att han gjort ett misstag.

Bramhall är fri mot borgen i avvaktan på dom i målet som väntas meddelas den 12 januari.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons