David Winerdal, fram till valet kommunalråd för Kristdemokraterna i Södertälje, påstås ha hotats att hoppa av sitt uppdrag av partikollegan och riksdagsledamoten Robert Halef. Nu polisanmäls de påstådda hoten.

Aftonbladet skriver att Windedal den 15 september, fyra dagar efter valet, kallades till möte med den lokala partistyrelsen i Södertälje. Istället möttes han av styrelseordföranden Robert Halef, som från 2010 och fram till valet förra månaden var riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

– Jag kan förstöra ditt liv, uppges Halef hotfullt ha sagt till Winerdal.

Tvingades avsäga sig uppdrag

Därefter ska Halef ha tvingat Winerdal att avsäga sig sina politiska uppdrag. Han lade fram blanketter att skriva under, för att Winderdal skulle avsäga sig platserna i kommunfullmäktige, ordförandeposten för kultur- och fritidsnämnden, samt ordförandeskapet för ”Tom Tits Experiment” i Södertälje.

Anledningen till att det tidigare KD-kommunalrådet tvingades bort uppges vara att han motsätter sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

I årets val förlorade Socialdemokraterna makten i Södertälje. De kommande fyra åren ska den istället styras av en koalition mellan Moderaterna och Liberalerna, med stöd från Sverigedemokraterna och lokala Realistpartiet.

För majoritet krävdes dock att även KD slöt upp bakom det nya styret, vilket försvårades av Winerdals moststånd.

I rapport om klankriminella

Robert Halef pekas i en hemlig två år gammal polisrapport ut som representant för Syrianska brödraskapet, även känt som Södertäljenätverket. Det är en kriminell klan med bas i Södertälje som har stort inflytande över staden. Klanen utgörs av syrianska invandrare.

Halef har ihärdigt förnekat uppgifterna i rapporten och hävdat att polisen ”inspirerats av rasistiska påståendena hos Avpixlat och Flashback.”

I klanrapporten från 2020 pekades ytterligare tre riksdagspolitiker ut som klankriminella. Socialdemokraten Yilmaz Kerimo samt de båda moderaterna Massut ”Metin” Ataseven och Edip Noyan. Även de representerade Syrianska brödraskapet.

Ingen av de fyra enligt polisen klankriminella politikerna sitter längre kvar i riksdagen.

David Winerdal har nu polisanmält Robert Halef.