På tisdagen presenterade regeringen vilka offentliganställda som blir skyldiga att rapportera då de kommer i kontakt med illegala invandrare. Undantag görs för en lång rad yrkesgrupper.

Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet har på tisdagen överlämnat sitt slutbetänkande till migrationsminister Johan Forssell (M). Utredningen föreslår flera åtgärder i syfte att förbättra förutsättningarna att bedriva ett effektivt återvändandearbete och att stärka arbetet med inre utlänningskontroller.

– Ett fungerande återvändande är en förutsättning för en ansvarsfull och restriktiv migrationspolitik. Regeringen har redan vidtagit åtgärder på det här området men mer behöver göras för att effektivisera arbetet. Utredningens förslag ger polisen och Migrationsverket bättre verktyg att verkställa av- och utvisningsbeslut, säger migrationsminister Johan Forssell.

LÄS ÄVEN: Fackförbund ska hjälpa lärare som VÄGRAR följa anmälningsplikt av illegala

Som ett led i Tidöregeringens arbete med att bekämpa skuggsamhället har man utrett anmälningsplikt av illegala invandrare, men protester har kommit från flera håll där man vägrar vara med och hjälpa till i denna ambition och tycks föredra status quo.

När regeringen nu presenterar vilka offentliganställda som omfattas av anmälningsplikten blir det en kraftigt urvattnad lag.

– Ingen vet hur många som vistas utan tillstånd i Sverige, men en uppskattning är att det rör sig om 100 000 personer. Regeringen vill att de lämnar Sverige, säger migrationsminister Johan Forssell på pressträffen.

Flera undantag

Enligt utredare Anita Linder bör det införas en uppgiftsskyldighet för Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Kriminalvården, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Samtidigt görs undantag för hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten.

– Det finns en risk att barn annars inte vill eller får utnyttja sin skolgång och då finns en risk att vi inte lever upp till våra åtaganden enligt barnkonventionen, säger Anita Linder.

Inte heller Ekobrottsmyndigheten, Statens servicecenter, Åklagarmyndigheten och Transportstyrelsen omfattas av kravet.

Splittrar folket

I en undersökning framgår att frågan om anmälningsplikt splittrar svenska folket. 43 procent tycker att det är ett mycket eller ganska bra förslag medan 39 procent tycker det motsatta. 18 procent uppger att det är ett varken bra eller dåligt förslag.

Skillnaden mellan könen är stor där män är betydligt mer positiva än kvinnorna.

LÄS ÄVEN: Aftonbladet uppmanar till brott: “Vägra följa informationsplikt”