För att komma till rätta med det ständigt växande skuggsamhället, och städa upp efter decennier av en dysfunktionell invandringspolitik, har regeringen och Sverigedemokraterna föreslagit en informationsplikt för offentliganställda som kommer i kontakt med illegala invandrare. Det är emellertid ett mål som inte alla i samhället vill ställa upp på. Den senaste att sälla sig till skaran som hellre ser ett status quo är Aftonbladet.
I slutet av november ska utredaren Anita Linder lämna sitt förslag på hur en informationsplikt för bland annat lärare kan se ut och implementeras. Men frågan är hur effektiv en sådan lag och åtgärd blir då många ändå inte kommer att följa den.
Nyligen meddelade fackförbundet Sveriges Lärare med 300 000 medlemmar att man kommer erbjuda juridisk hjälp till medlemmar som vägrar följa plikten, och en undersökning visade att åtta av tio lärare kommer vägra följa den.
LÄS ÄVEN: Åtta av tio lärare kommer inte följa en anmälningsplikt
Nu är det Aftonbladet och tidningens politiska chefredaktör som öppet uppmanar till att inte följa lagen ifall den blir verklighet.
Enligt Lindberg är det “varje medborgares plikt att vägra följa en angiverilag”, något han rättfärdigar med att “orättfärdiga lagar saknar legetimitet”:
Lindbergs ställningstagande väcker frågan om vem som godtyckligt ska avgöra vilka lagar som är påstått orättfärdiga och om det är upp till var och en att avgöra:
LÄS ÄVEN: Fackförbund ska hjälpa lärare som VÄGRAR följa anmälningsplikt av illegala
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.