Nyligen gjorde fackförbundet Sveriges Lärare klart att man kommer sabotera Tidöregeringens bekämpning av skuggsamhället där kriminaliteten frodas. Då hette det att man kommer erbjuda juridisk hjälp till medlemmar som vägrar följa en eventuell anmälningsplikt. Nu visar en ny undersökning bland landets lärare att även de inte har något intresse av att försöka få rätsida på Sverige igen.

I slutet av november ska utredaren Anita Linder lämna sitt förslag på hur en informationsplikt för offentliganställda som kommer i kontakt med illegala invandrare kan se ut och implementeras.

– Vi kommer inte att vika. Om förslaget får konsekvenser för enskilda så måste vi hantera det med vår rättshjälpspolicy, sa förbundsordförande Anna Olskog nyligen.

LÄS ÄVEN: Fackförbund ska hjälpa lärare som VÄGRAR följa anmälningsplikt av illegala

På onsdagen samlades hundratals lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare och andra yrkesgrupper på Sergels torg i Stockholm för en gemensam protest mot planerna på att införa en anmälningsplikt.

– Vi är inga gränspoliser, säger Sveriges Lärares förbundsordförande Anna Olskog.

Enligt Olskog har hon och lärarkollegorna genom sin yrkesetik förbundit sig att alltid skydda sina elever mot skada och menar att det är helt avgörande att lärare kan ha en förtroendefull relation med sina elever.

Åtta av tio lärare

Då Sveriges Lärare nyligen frågade sina medlemmar om anmälningsplikten var det 79 procent som helt eller delvis höll med om påståendet att ange “papperslösa” aldrig kan vara en del av deras arbetsuppgifter.

Nästan lika många, 77 procent, anser att en anmälningsplikt skulle strida mot lärares yrkesetik och 78 procent vill att Sveriges Lärare arbetar för att stoppa en sådan lag.

Sveriges Lärares förbundsstyrelse med ordförande Anna Olskog i mitten. Foto: Sven Jansson

Med på Sergels torg fanns David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare Stockholm.

– Det kan omöjligt vara en lärares uppgift att undersöka om elever upprätthåller sig på lagligt sätt i Sverige. Vi har redan tillräckligt med arbetsuppgifter och behöver inte en till, säger han till Vi Lärare.

Han skulle följa anmälningsplikten

En av dem som inte håller med Olskog och Gustafsson är läraren Dan Andersson i Göteborg. Han menar att man måste göra något åt skuggsamhället.

– Om det införs en informationsplikt skulle jag anmäla om jag fick reda på att jag hade en papperslös elev, säger han till Arbetet.

Kritiken om att det skulle handla om angiveri håller han inte med om utan är något han förknippar med Östtyskland där man angav folk som hade politiska åsikter som inte var godkända av staten. Här handlar det om att man informerar staten om hur verkligheten ser ut och det är en problematik som samhället måste hantera.

– När vi har ett så stort skuggsamhälle som vi har i Sverige så tycker jag att vi har ett behov av det.

Att bara fortsätta som i dag ser han inte som ett alternativ och konstaterar att medan det kanske inte skulle vara det bästa för den enskilda eleven skulle det vara det bästa för det svenska samhället.

Se video från demonstrationen på Sergels torg:

LÄS ÄVEN: Majoritet socialsekreterare vägrar följa anmälningsplikt