Samhällsnytt kunde som första media i Sverige visa bilder från det danska islamkritiska partiet Stram Kurs demonstrationer i Malmö. Partiet brände muslimernas heliga bok Koranen i Rosengård och följde sedan upp med att sparka så kallad koranfotboll på Stortorget i staden. Poliser svarade med att gripa samtliga partifunktionärer men nu slår åklagare fast att det inte är olagligt att vare sig bränna eller sparka på Koranen.

Det var den 28 augusti som dansk-svensken Rasmus Paludan tillsammans med konstnären Dan Park hade planerat att hålla en demonstration för yttrandefrihet och mot islam i Malmö. Men polisen förbjöd detta med hänvisning till att man inte kunde garantera säkerheten någonstans i Skåne och stoppade även Paludan från att resa in i Sverige.

LÄS ÄVEN: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

Andra funktionärer från Paludans parti Stram Kurs hade dock tidigare samma dag rest till det problemtyngda området Rosengård i Malmö där Paludan utlovat att Koranen skulle brinna.

Samhällsnytt fanns på plats och filmade demonstrationen som sedan publicerades på YouTube och fick omkring 360 000 visningar innan plattformen av oklara skäl raderade det journalistiska videoklippet och gav tidningen en varning.

Partifunktionärerna åkte sedan vidare till Stortorget för att prata med journalister som hade samlats på platsen där polisen till en början hade godkänt en demonstration.

På platsen började man sedan sparka på Koranen i en uppvisning av så kallad koranfotboll. Det var något som polisen inte ville acceptera och grep därför danskarna med hänvisning till åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.

Åklagare: Tända eld på Koranen inte hets mot folkgrupp”

Polisutredningar inleddes och nu snart tre månader senare meddelar kammaråklagare Sofia Syrén vid Malmö åklagarkammare att partifunktionären som brände Koranen i Rosengård inte begick något brott.

– I den ena delen har vi haft en misstänkt som satt eld på en koran eller något som kan uppfattas som en koran. Där har vi inhämtat olika uppgifter runt omkring händelsen. Att bara titta på den isolerade gärningen att tända eld på en koran så är det inte att bedöma som hets mot folkgrupp, säger Syrén till Sydsvenskan.

Åklagare Syrén får frågan vad som krävs för att en koranbränning ska bli olaglig och svarar att det handlar om omständigheter runt omkring.

–  I vilket sammanhang man gör det, hur man uppträder. Det är en helhetsbild som man måste skaffa sig om den enskilda händelsen.

Ytterligare danska partifunktionärer från Stram Kurs greps på Stortorget misstänkta för att ha skanderat islamkritiska slagord. Åklagaren medger att det kan röra sig om hets mot folkgrupp men har inte kunnat identifiera vem som yttrat de påstått ”rasistiska” och olagliga orden och lägger därför ned dessa utredningar.

Flera åtalas för korankravaller

Efter Stram Kurs demonstrationer mot islam rasade våldsamma kravaller i Rosengård som pågick under fredagskvällen och långt in på natten.

Sex personer har hittills åtalats i Malmö tingsrätt misstänkta för medverkan i kravallerna där flera poliser skadades och omfattande skadegörelse orakades vilket resulterade i en nota på en miljon kronor till skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hantera muslimska hotbilden