Att omkring 3 000 svenska pensionärer boende i Portugal har kunnat ta ut sina tjänstepensioner från privata arbetsgivare skattefritt har länge retat Socialdemokraterna och finansminister Magdalena Andersson. I samband med ett besök i Bryssel på torsdagen meddelade Andersson att man nu slutit ett avtal som täpper till luckan. ”Det handlar om rättvisa”, säger hon.

– Om man flyttar till Portugal bara för att inte betala skatt på sin tjänstepension då bör man ta sig en funderare på om man kan stå för det beslutet. Vad vill vi har för samhälle? Ett samhälle där vi har bra skola, äldrevård och BB för våra gravida kvinnor? Då bygger det på en skattemoral där man bidrar, sa Andersson i november 2017.

LÄS ÄVEN: Portugisiskt löfte om att beskatta svenskars privata tjänstepensioner

Finansministern är nöjd med det nya avtalet med portugiserna.

– Jag har ju verkligen kämpat mycket för det här och legat på för att vi ska få till stånd den här förändringen.

– Det handlar om rättvisa. Vanligt folk som har jobbat ett helt liv, de betalar skatt i Sverige. Det ska så klart folk med privat tjänstepensionsförsäkring eller stora fallskärmar också göra det om de bor i Portugal.

Träder i kraft 2020
Förhoppningen är att det nya avtalet ska träda i kraft den 1 januari 2020 och fram till 2023 kommer den svenska staten att ta ut skatt av svenskar som i dag bor i Portugal och inte betalar någon sådan.

Inför Portugal egen beskattning på området kommer pengarna dock att gå till den portugisiska statskassan och först efter den 1 januari 2023 kan svenska staten ta ut mellanskillnaden upp till den svenska skattenivån.