I en artikel som publicerats av Project Syndicate skriver bland andra Greta Thunberg att den så kallade klimatkrisen inte bara handlar om miljön. Hon menar att saker som ”rasism, kolonialism och patriarkala system av förtryck” skapat och gett bränsle till klimatkrisen.

Ända sedan en koppling mellan klimataktivisten Greta Thunberg och en PR-firma uppdagades har hennes egentliga syfte ifrågasatts. Politiker och opinionsbildare världen över har diskuterat huruvida Thunberg har personer från vänsterrörelser bakom sig.

Dessa misstankar späddes på när hon bar en tröja som kunde kopplas till de våldsbejakande vänsterextremisterna AFA. Thunberg har även visat sig vara djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

”Koloniala, rasistiska och patriarkala system”

Nu skriver Thunberg i en debattartikel, tillsammans med två andra klimataktivister från Tyskland och Chile, att klimatkrisen handlar om mycket mer än miljön och klimatet.

I artikeln står bland annat att klimatkrisen ”är en kris för mänskliga rättigheter, för rättvisa och politisk vilja”. Vidare skriver de att ”koloniala, rasistiska och patriarkala system har skapat och eldat på krisen”.

LÄS ÄVEN: Klimat-Gretas krav till Facebook: ”Stoppa alla som ifrågasätter mig”

Åsikterna som yttras i texten tillhör vanligtvis organisationer och personer på vänsterkanten – något som uppmärksammats i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta flydde från intervju med kritiska frågor