Svenska klimatalarmisten Greta Thunbergs image riskerar att få sig ännu en törn på nordamerikansk mark. Detta sedan hon flydde från en intervju i Kanada under gårdagen när frågorna blev för tuffa. Rebel Medias journalist Keean Bexte menar att hennes besök där utan tvekan är ett sätt att lägga sig i valet som går av stapeln om några dagar.

Det har varit en höst kantad av motgångar för Greta Thunberg. Hennes resa till USA har bjudit på många bakslag. Den första kontroversen gällde avslöjande att femmannabesättningen för lyxbåten som tog henne dit behövde flygas över Atlanten med stora klimatpåverkande utsläpp bara för att kunna segla hem farkosten.

Sedan kom det ökända så kallade ”How dare you”-talet, vilket ledde till oräkneliga hån, imitationer och memes på internet. Detta följdes tätt av en presskonferens där 16-åringen inte kunde svara ja eller nej, utan fick be reportern fråga någon annan.

Kanske hoppades Thunberg att det skulle bli lättare när hon nu lämnat Trumps USA och styrt kosan mot det mer liberala Kanada, men så blev inte fallet. Konservativa kanadensiska Rebel Media lyckades hitta hennes hotell, och kan nu ha varit först någonsin med att ställa kritiska frågor ansikte mot ansikte till flickan.

Rebel Media uppger att de lyckades spåra Thunberg ”då hon är den enda som åker runt i en lyxig Tesla med nummerskyltar från New York”.

Anklagar Greta för att lägga sig i valet

Innan intervjun börjar delger journalisten Keean Bexte sina tankar kring varför klimatalarmisten sökt sig till Kanada. Då det bara är tre dagar kvar till det kanadensiska valet, råder det för honom ingen tvekan om att Thunbergs besök handlar om valpåverkan och vill veta om Greta registrerat sig som ”third party advertiser” enligt reglerna för valpåverkande lobbyister.

Bexte ville bland annat få svar på frågetecken kring utländska intressen och ej redovisade pengar i samband med fenomenet Greta. Han ville också veta varför Greta anordnar klimatstrejker i Alberta i Kanada som har den mest etiskt producerade oljan på jorden, där man tar stor hänsyn till alltifrån miljö till rättvisa löner för oljearbetarna.

Bexte undrar varför Thunberg tagit sikte på Kanada och inte på de verkliga miljöbovarna på andra håll i världen.

– Varför åker du inte till Kina eller Saudi Arabien och protesterar mot dem?, lyder Bexte’s första fråga

– För just nu är jag här och jag flyger inte. Jag är också här för att jag blev inbjuden. Jag har inte fått någon inbjudan av Kina, svarar Thunberg.

Bexte kommenterar att det inte går att få en inbjudan till en diktatur om man tänker kritisera dem, men att detta går bra att göra från demokratiska länder som till exempelvis hennes Sverige eller hans eget Kanada.

Hotar med polis

Bextes nästa fråga riktar sig till Gretas pappa, Svante Thunberg, och rör dotterns uppmärksammade mentala ohälsa, något som hon själv gjort stor affär av i bland annat ett TED Talk-framträdande.

– Är det verkligen lämpligt att resa med ett barn som medgett att hon lider av mentala sjukdomar och utnyttja henne såsom du gör?

Då flikar Greta skrattande in att hon ”inte har någon mental sjukdom”.

Men Bexte insisterar på att hon har fel, och klipper in ett tal av Thunberg där hon själv räknar upp alla sina diagnoser och symptom, vilka inkluderar depression, Aspergers syndrom, tvångssyndrom, selektiv tysthet och autism.

Greta med entourage inser att Bexte inte kommer att ställa de enkla och positivt profilerade frågor som man är van vid och börjar röra sig iväg bort från journalisten. Denne fortsätter dock att ställa frågor, nu om vem som betalar allt kring Greta. Svante Thunberg svarar att Teslan är betald av Arnold Schwarzenegger och allting annat bekostas av honom själv.

– Har du registrerat dig som en tredjeparts-annonsör då du kommit till detta land mitt under en valspurt?, frågar han Greta.

– Jag har inte nämnt valet, replikerar hon.

– Men är du införstådd med att klimatförändring är en avgörande politisk valfråga? Du är just nu involverad i politisk diskurs.

– Jag pratar inte politik.

– Klimatförändring är politik, eller hur?

– Nej, det är vetenskap.

– Men kommer vetenskap att lösa det? Vill du ha en teknisk lösning på problemet eller vill du att politiker ska lösa det?

Här får intervjun ett abrupt slut då en kvinna ur Thunbergs entourage rycker in och säger att de måste avsluta. Kvinnan hotar också med att ringa polisen.

Bextes svarar att ”Detta är Kanada, här går det inte ringa polisen för att journalister ställer frågor”.

Thunbergs förkläde sponsrad av George Soros

I Gretas närmaste krets finns den tyska klimataktivisten Luisa-Marie Neubauer. Hon har inspirerad av Greta organiserat skolstrejker i Tyskland och sedermera följt med henne på hennes resor runtom i världen.

Hon förekommer ständigt på samma foton som Greta, och uppgifter gör gällande att den vänsterextrema klimat-organisationen ONE som hon företräder sponsras av bland annat George Soros. Det är oklart om det är hon som i Rebel Medias intervju är den som hotar med polis.

För kallt för Gretas elbil

Nästa stopp i Kanada för Thunberg med entourage är staden Jasper. Bexte anser att det, mot bakgrund av retoriken om skenande global uppvärmning, är en smula lustigt att Gretas team nu uttryckt oro över att deras elbil inte tros klara av den kalla bergsluften där.

Keean Bexte’s avrundar med att uppmana Greta och alla andra att stå upp för etiskt producerad olja samt ta ställning emot valpåverkan, detta genom att skriva under en namninsamling kallad ”How dare you?”.