Klimat-Greta tillskrivs övernaturliga krafter – kan se koldioxid i luften med blotta ögat

16-åriga Greta Thunberg, dotter till operasångerskan Malena Ernman, har som ”klimatstrejkare” såväl hyllats som kritiserats, även internationellt. Nu uppmärksammas ett uttalande som Ernman gör om dottern i sin och maken Svante Thunbergs självbiografiska bok ”Scener ur hjärtat”. Enligt mamman har Greta en unik närmast övernaturlig förmåga – hon kan se koldioxid i luften med blotta ögat.

Greta är liksom hennes yngre syster Beata född med en mental funktionsnedsättning. Mamma Malena berättar i boken att det inte bara inneburit nackdelar utan också att dottern fått vissa savant-förmågor som fotografiskt minne och förmåga att memorera alla världens huvudstäder.

Den förmåga som Greta uppges ha mest nytta av i sin nya roll som barnstjärna inom klimatrörelsen är dock den att hon som enda människa i världen med blotta ögat kan se koldioxiden i luften och hur den ökar med utsläppen. Enligt mamma Malena ser Greta hur atmosfären förändras när halten av CO2 stiger.

I boken antyds att denna unika gåva ”att se vad ingen annan kan se” hänger samman med Gretas fallenhet för kemi. Hon uppges exempelvis kunna rabbla alla grundämnen i det periodiska systemet på mindre än en minut.

Koldioxid är en färglös och luktfri gas. Den förändrar inte heller hur solljuset bryts inom det spektra som den mänskliga blicken kan uppfatta. Det spekuleras nu i om Greta som första människa i världshistorien har begåvats med seende på helt andra våglängder. Hittills har något sådant endast påträffats hos superhjältar i de tecknade seriernas värld.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.