En t-shirt som ”Klimat-Greta” Thunberg nyligen bar offentligt fick stor uppmärksamhet. Vad många missade att uppmärksamma i sammanhanget var att den insamling som Greta tagit initiativ till att starta där tröjbilden förekom var för den vänsterextrema organisationen ”Extinction Rebellion”, som en tidigare brottsdömd person, Jonathan Pye, ligger bakom. Läs Samhällsnytts genomgång!

Det var nyligen som en tweet från Greta fick stor uppmärksamhet. Detta på grund av att den t-shirt den profilerade klimataktivisten bar var försedd med en logga som för tankarna till våldsbejakande vänsterextrema organisationer:

Bilden togs sedan ner efter att Gretas mor, Malena Ernman, sagt att hon och dottern ”hade ingen aning” om de vänsterextrema kopplingarna.

Klimat-Greta ska finansiera vänsterextrem organisation
Som framgår av tweeten går intäkterna från låten till klimataktivisterna i Extinction Rebellion, en vänsterextrem organisation som Samhällsnytt rapporterat om flera gånger tidigare.

I januari skrev vi om att Bo Thorén rekryterat Greta till sin kampanj om att barn ska klimatstrejka. Thorén är styrelseledamot i miljöföreningen Fossilfritt Dalsland och även initiativtagare i Sverige till den internationella radikala miljörörelsen Extinction Rebellion.

LÄS MER: Malena Ernman erkänner: professionell lobbyist bakom Klimat-Gretas strejk

I april skrev vi sedan om hur denna organisation olagligt iscensatte omfattande blockeringar av gator och broar i London. Den uttalade avsikten var att ”lamslå” staden i syfte att utpressa politikerna till att förändra miljöpolitiken för att förhindra det utplånande av mänskligheten som aktivisterna tror är nära förestående. Uppemot ett 100-tal av ordningsstörarna greps av polisen efter att ha ägnat sig åt omfattande vandalisering.

LÄS MER: Klimataktivisternas olagliga aktion urartade i vandalisering – ”Vi vill lamslå samhället”

Extinction rebellion, kallas internt XR, och har Jonathan Pye som en av nyckelpersonerna bakom sig.

Pye räknas även som en av nyckelpersonerna bakom Göteborgskravallerna för ett antal år sedan och dömdes för dessa till 4 års fängelse för stenkastning mot polis, varav han avtjänade 1,8 år.

Öppen för att mörda
I intervjuer efteråt har Pye klargjort att mord kan vara ett alternativ i deras kamp i framtiden men att det är rent praktiska grunder som gör att de inte mördar eftersom ”det skulle inte vara värt det i dagsläget”, rapporterade Expressen:

Enligt åklagaren var Pye anstiftare vid kravallerna och anförde stenkastare, bland annat Hannes Westberg som sedermera blev skjuten i magen. I intervjun säger han även att han inte ångrat en enda sekund att han fick sitta i fängelse.

Planerar fler brott
I januari i år ber han på Facebook öppet om juridisk hjälp för Extinction Rebellions räkning med syfte att begå brott, bland annat sabotage mot skyddsobjekt:

Rörelsen bildades för mindre än ett år sedan men har enligt egen utsago formligen exploderat.

Verkligheten är dock att den sabotageverksamhet man ägnar sig åt kostar pengar. Minimum 5 700 kr per person och tillfälle om man får tro Pyes egen uträkning. Så här skriver de:

Om du lever utan barn och har 20000 i månaden som lön blir det ca 5700kr per blockad, om du tjänar 40000 och får 60 dagsböter blir det 25800kr per blockad, mindre om du har barn)

Men nu börjar pengarna tryta. Nyligen startade Extinction Rebellion därför en kampanj där man låter medlemmar fylla i hur ofta de är beredda att begå brott för deras sak. Syftet med undersökningen var att lägga upp en ekonomisk strategi.

Bland annat frågar man hur många gånger en person kan tänka sig att betala dagsböterna:

Nästa stora Extinction Rebellion-aktion är planerad till den 24 augusti 2019 i Malmö mot ”okänt mål”. Det beräknas bli den största hittills och går under namnet ”Malmö uprising – flood the streets”.

Gretas insamling uppmärksammades inte
I uppståndelsen kring Gretas t-shirt uppmärksammades inte vad insamlingen var till för. Vi har inte heller sett att hon fått några kritiska frågor från någon större media om att hon samlar in pengar till en person som uppmanar till våld och sabotage.

Samhällsnytt har sökt Greta Thunberg för att få svar på följande frågor:

Hur ser du på svenska Extinction Rebellions metoder att uppmana till lagbrott?

Är det en belastning för dig att organisationen leds av en man, Jonathan Pye, som kastat sten på polis, är dömd för brott och ser mord som ett alternativ i sin kamp?

Hur ser du på att insamlingen du hjälper till med finansierar brottslig verksamhet?

Har du några moraliska betänkligheter att hjälpa till att finansiera en sådan organisation?

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!