joakim-nea-frank-feat

Foto: Facebook/Polisen

Inrikes

Klimat-transvestit limmade fast sig på väg – får skyddstillsyn

Publicerad 7/13/2023
Annons

Svea hovrätt fastställer domen mot den klimatextremist och transperson som i december förra året dömdes i Stockholms tingrätt för flera fall av sabotage i samband med olagliga gatuaktioner i huvudstaden.

55-årige Joakim Frank (tidigare Olsson) har i klimatsextremistiska kretsar varit känd som ”Klimat-Jocke” och är en av centralfigurerna i den gröna brottsorganisationen ’Återställ våtmarker’. Numera har han bytt förnamn och könsidentitet och kallar sig Nea Luna Tintin.

Joakim/Nea är sedan tidigare dömd för klimatextremistiska brott men bland annat också flera trafikbrott, häleri och narkotikabrott. Han har även stått åtalad för bland annat brott mot knivlagen och hembränning men frikänts från de brotten. Vidare har han i samband med skilsmässa varit inblandad i rättsliga vårdnadstvister med den kvinna han varit gift och har barn tillsammans med.

Bild: Polisen.

Samnytt uppmärksammade i april förra året Joakims/Neas framfart och intervjuade honom även om hans aktiviteter. Han var då tillsammans med elva andra kumpaner misstänkt för ny klimatextremistisk kriminalitet, brott som han i Solna tingsrätt i oktober sedan skulle komma att dömas till skyddstillsyn för (se länk till dom nedan). Vid intervjutillfället var han också tillsammans med tre kumpaner begärd häktad efter att ha begått ytterligare klimatextremistiska brott i Stockholm.

LÄS MER: Klimat-Jocke, 53: ”Fungerar jävligt bra” att blockera biltrafiken

Döms för sex fall av sabotage

I december, två månader efter domen i Solna tingsrätt, dömdes Joakim/Nea i Stockholms tingsrätt för sex fall av sabotage i ett mål där också en av hans kumpaner – Frans Viktor Jonsson, född 1971-06-23 – stod åtalad i ett fall men friades. Detta för att ha iscensatt brottsliga klimataktioner där deltagarna limmat fast sig på vägbanor och orsakat kaos i trafiken och livsfara genom att att nyttotrafik såsom utryckande ambulanser hindrades från att komma fram. Joakim/Nea Frank och Frans Viktor Jonsson tillhör även de tolv som dömdes i Solna tingsrätt två månader tidigare.

Stockholms tingsrätt ansåg emellertid att det inte fanns anledning att utdöma någon egen påföljd utan menade att de nya brotten kunde inkluderas i den påföljd som Joakim/Nea tidigare dömts till av Solna tingsrätt.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister saboterade löpartävling

Åberopade straffrihet på grund av ”klimatnödläge”

Joakim/Nea tillhör den grupp som är övertygad om att jordens undergång är nära förestående i en klimatkatastrof och överklagade därför domen med hänvisning till att de begångna handlingarna ska anses straffria på grund av det enligt honom rådande klimatnödläget.

Bild: Polisen.

Det argumentet hade framförts och avvisats i tingsrätten och när nu hovrätten fattar sitt beslut att fastställa tingsrättens dom gör man samma bedömning – apokalyptiska föreställningar räcker inte för att få straffrihet och att brottsliga handlingar ska betraktas som nödvärn.

Utöver tingsrättens motivering lägger hovrätten till att det utmätta straffet inte heller strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, i motsats till vad Joakim/Nea gjort gällande. I likhet med tingsrätten anser hovrätten att påföljden, trots de nya och flerfaldiga återfallen i brottslighet, ska stanna vid den skyddstillsyn som Solna tingsrätt utdömde i oktober för den tidigare klimatextremistiska brottsligheten.

Hov- och tingsrättsdom kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.
Den tidigare domen i Solna tingsrätt kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister vandaliserade konstverk

Rättelse:
I en tidigare version av texten gavs oriktigt intryck av att de två namngivna klimatextremisterna dömts tillsammans för sabotage i det mål som handlades av Stockholms tingsrätt. Korrekt är att båda åtalades för brottet men bara den ene fälldes.

Det mål där de två namngivna tillsammans fälldes för sabotage är det som handlades av Solna tingsrätt två månader tidigare. Texten har rättats för att tydligare klargöra detta.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons