Extinction_Rebellion_vandaliserar_Shell
Utrikes

Klimataktivisternas olagliga aktion urartade i vandalisering – ”Vi vill lamslå samhället”

Publicerad 4/15/2019
Annons

Tusentals klimattroende fundamentalister tog på måndagen till gatorna i London där man olagligt iscensatte omfattande blockeringar av gator och broar. Den uttalade avsikten var att ”lamslå” staden i syfte att utpressa politikerna till att förändra miljöpolitiken för att förhindra det utplånande av mänskligheten som aktivisterna tror är nära förestående. Uppemot ett 100-tal av ordningsstörarna har gripits av polisen efter att ha ägnat sig åt omfattande vandalisering.

Initiativtagare till aktionen var den radikala klimataktivistgruppen Extinction Rebellion (XR). Blockering av trafiken genomfördes på ett flertal platser i den brittiska huvudstaden, däribland vid Marble Arch, Oxford Circus, Waterloo Bridge, Parliament Square och Picadilly Circus.

Ett sätt att hindra trafiken som tillämpades var att anlägga det man kallar för ”spontanträdgårdar” dvs utplacering av träd och växter på gatorna. Extinction Rebellion kräver nollutsläpp av koldioxid. Hur detta ska kunna realiseras i beaktande av att allt liv på jorden andas ut gasen och all växtlighet är beroende av den framgår inte.

Många nöjde sig dock inte med att blockera trafiken. Omfattande vandalisering har rapporterats, bland annat av Shells huvudkontor i London där fönsterrutor krossades och annan förstörelse ägde rum.

Man aviserar också liknade aktioner i ett 80-tal städer i över 30-tal länder. På måndagen samlades ett mindre antal klimataktivister utanför riksdagen i Stockholm i en sympatiaktion med trosfränderna i London. Kommande dagar väntas aktivister i Sverige ge sig ut i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Uppsala och Örebro.

Ett inslag i måndagens svenska manifestation i huvudstaden var att lägga sig på marken och spela död för att illustrera hur man tror att en närtida apokalyps kommer att gestalta sig om koldioxid fortsätter att tillåtas i atmosfären.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons