Fem kvinnliga klimataktivister tillhörande den våldsbejakande och Greta Thunberg närstående vänsterorganisationen Extinction Rebellion åtalas för demokratibrottet störande av allmän förrättning. Detta efter ha tagit sig in och genomfört en olaglig aktion under pågående kommunfullmäktigemöte i Malmö.

Det var den 21 november förra året som en grupp kvinnor från den militant klimatalarmistiska organisationen avbröt budgetförhandlingarna i Malmö kommunalhus. Från åskådarläktaren ropade man ut ”klimatnödläge” och fortsatte sedan störa den demokratiska politiska processen med högljudda utspel och oväsen.

LÄS ÄVEN: Klimatalarmister stormade bilshow

Kvinnorna vägrade hörsamma tillsägelser om att upphöra med ordningsstörningarna och uniformerade vakter fick kallas in för att föra bort bort klimataktivisterna som senare även greps av polis och anhölls.

Extinction Rebellion-aktivister har även vid andra tillfällen stört politiska möten i Malmö kommunfullmäktige. Nu väcks åtal för demokratibrottet. Rättegången inleds den 20 mars.

LÄS ÄVEN: Klimataktivisternas olagliga aktion urartade i vandalisering – ”Vi vill lamslå samhället”

En av de åtalade kvinnorna, Ann, har ett förflutet som aktiv i Miljöpartiet. Hon säger i en kommentar till SVT Nyheter att hon är mer rädd för klimatet än för de rättsliga påföljder hon kan komma att dömas till efter tilltaget.

Ann säger sig inte ångra aktionen som hon karakteriserar som civil olydnad. Hon menar i stället att den, med hänvisning till det påstådda klimathotet, var nödvändig så ”att vi kan fortsätta leva” och därför inte bör betraktas som något brott.

Hon uppger vidare att hon tidigare ägnat sig åt politiska aktiviteter utanför lagens och demokratins ramar. Detta är dock första gången som hon åtalas för det.

LÄS ÄVEN: Halvnakna klimataktivister avbröt Brexit-debatt i parlamentet

Polisens utredare Dan Granvik som fått ärendet på sitt bord har en annan syn på aktionen.

– Det är mycket allvarligt eftersom det är ett ingrepp i vår demokrati.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

Extinction Rebellion är en våldsbejakande vänsterextrem och klimatalarmistisk organisation som tror att jordens undergång är nära förestående till följd av mänskliga utsläpp av koldioxid i atmosfären. Man menar att det med hänvisning till detta ”nödläge” är legitimt att åsidosätta lagar och grundläggande demokratiska principer.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

Organisationen har i flera länder gjort sig känd för samhällsfarliga aktioner och har nära kopplingar till den profilerade klimataktivisten och skolstrejkaren Greta Thunberg.