På måndagen hade klimatextremisterna i gruppen Återställ Våtmarker bestämt sig för att ta sig ut i Stockholm igen och bland annat genomföra en icke tillståndsgiven demonstration i trafiken. Budskapet var detsamma som tidigare – undergången rycker allt närmare.

Under måndagens sabotage hade man dessutom med sig den före detta V-toppen och FI-partiledaren Gudrun Schyman, som i dag tillhör Klimatalliansen, ”En blocköverskridande allians för att accelerera klimatpolitiken”.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister stoppade trafiken – timmar efter dom

På Facebook skriver gruppen: ”Fler och fler använder vår demonstrationsrätt för att sätta press på regeringen. För att hela livet, allt vi älskar, står på spel.”

Man hävdar också att ”helt vanliga människor vägrar vara åskådare till regeringens dödsprojekt”.

Avbröt riksdagsdebatt

Utöver trafiksabotaget hade man även en medlem i gruppen som satt sig på läktaren i riksdagen under dagens budgetdebatt. Då finansminister Elisabeth Svantesson (M) lämnade talarstolen började en man att skandera ”Återställ våtmarker” innan han bars ut av vakter.

– Det är inte tillåtet med opinionsyttringar på läktaren, jag får be vakterna återställa ordningen, sa talman Andreas Norlén.

Mannen är nu misstänkt för störande av förrättning och har överlämnats till polis.

LÄS ÄVEN: Här är klimatextremisterna som begärdes häktade – men släpptes