hjälm-svt

Faksimil SVT

Inrikes

SVT: Klimatförändringar i Norrland fara för dagisbarn – hålls inne

Publicerad 2/7/2023
Annons

I Norrland påstås så kallade klimatförändringar ha skapat så dramatiskt förändrade förhållanden att risken för halka ökat och barn på dagis utrustas med hjälmar och hålls inne för att inte skada sig.

Enligt statstelevisionen har SMHI registrerat allt fler nollgenomgångar – dagar där både plus- och minusgrader uppmäts utomhus – i Norrland under vintrarna. Man tror också att det blir upp till tio fler sådana dagar per år. Detta ska i sin tur öka risken för halka.

LÄS ÄVEN: Klimatförändringar påstås orsaka demens

– Vi vet att vi har en pågående klimatförändring som ger högre temperaturer och med ökade temperaturer kommer vi att få mildare vintrar och då kommer de här dagarna att öka, säger Maria Norman som är klimatolog på SMHI.

Annorlunda säkerhetstänk

I år har halkan slagit till flera gånger i Västerbotten, vilket fått dagbarnvårdaren Åsa Holmberg att sätta hjälmar på barnen för att minimera skaderisken då de är ute och leker.

– Ibland är det så dåligt att man blir tvungen att vara inne en hel dag, säger hon.

LÄS ÄVEN: SVT ber tittarna om hjälp med att hitta klimatförändringar

Samtidigt uppger hon att man använt hjälm även förut även om det ska ha blivit oftare nu, och säkerhetstänket har blivit annorlunda sedan hon själv växte upp då man varken använde bilbarnstolar eller bilbälte.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons