Fordon drivna med elektricitet torgförs som det klimatsmarta alternativet till förbränningsmotorer och fossila bränslen. Det är emellertid inte alltid som elen produceras på ett miljövänligt sätt. I Oslo avslöjas nu att elbussar i staden laddas med hjälp av en dieseldriven generator som skickar ut smutsiga och klimatpåverkande avgaser direkt i luften. Det rapporterar Dagbladet.

Det var en privatperson i den norska huvudstaden, Ken Svenning, som när han var ute på sin sedvanliga kvällspromenad och passerade Skedsmohallen vid Lillestrøm upptäckte hur en buss från bolaget Ruter stod på laddning. Han uppger att han ”inte trodde sina ögon” när han insåg att laddningsstationen bestod av en dieselgenerator.

Ken filmade händelsen och lade ut filmen på Facebook tillsammans med en kommentar:

– Jag är inte på något sätt ett miljöfreak, men här trodde jag inte mina egna ögon, att Oslos miljöstad tillåter någon att ladda bussarna på dieselenheter.

Videon har de senaste 12 timmarna setts av över 150 000 personer. Inlägget uppmärksammas av norsk media som kontaktat Ken. För Dagbladets reporter berättar Ken hur han gick närmare för att kontrollera om verkligen sett rätt och kunde konstatera att så faktiskt var fallet.

Dagbladet har även intervjuat Cathrine Myhren, pressansvarig på bussbolaget Ruter, som bekräftar att hon sett Kens video. Hon vill tona ned saken genom att påtala att den aktuella bussen för närvarande inte går i linjetrafik utan används för att utbilda bussförare:

– Vi förstår att videon skapar reaktioner, men det är viktigt att betona att de elektriska bussar som redan är i drift och körs på vanliga linjer med kunderna laddas med el från Hafslunds elverk.

Myhren säger att bolaget i sommar ska ta 70 elbussar i drift i Oslo och ytterligare 39 i Romerike. Till dess är tanken att bussgaragen ska byggas om så att elbussarna där kan laddas med ström från Hafslunds elverk. Att som nu ladda dem med dieselaggregat hävdar Ruters presschef är ”tillfälligt”.