annie-flyg
Inrikes

”Klimatsmarta” Centerpartiet tar flyget – 74 000 gånger högre utsläpp av CO2 än tåg

Publicerad 2/1/2019
Annons

Centerpartiet konkurrerar med Miljöpartiet om att vara Sveriges grönaste parti. Ordet ”klimatsmart” är återkommande i partiets retorik. Man kritiseras nu för att inte leva som man lär. I helgen håller partiet konferens men något klimatsmart transportmedel för att ta sig dit väljer man inte. I stället för tåget blir det privatchartrat flyg, vilket enligt Naturskyddsföreningens beräkningar innebär ett 74 000 gånger högre utsläpp av koldioxid i atmosfären.

Centerpartiets klimatpolitiske talesperson, Rickard Nordin, försvarar valet av färdmedel med att partiets politiker har pressade scheman och upplyser också om att Sverige är ett avlångt land.

Nordin hävdar också att partiet kommer att ”klimatkompensera” för resan genom att suga upp dubbelt så mycket CO2 ur atmosfären som man släpper ut under resan. Exakt hur det ska gå till vill han emellertid inte svara på.

Centerns argaste konkurrent om de klimatoroliga väljarna, Miljöpartiet, ger nu C en känga. I en kommentar till media säger MP:s klimatpolitiske talesperson, Lorentz Tovatt, att Centerpartiets agerande ”sänder väldigt märkliga signaler”.

Omdiskuterad teori
Bakgrunden till utsläppsdiskussionen är de teorier som framlagts av FN:s klimatpanel IPCC om att jordens temperatur skenar och att detta beror på människans utsläpp av koldioxid i atmosfären. Om utsläppen inte omedelbart upphör tror man att jorden mycket snart kommer att gå under.

Andra forskare är kritiska till vad man kallar klimatalarmism och hävdar att temperaturökningen är mycket måttlig och att den dessutom till största delen beror på naturliga klimatförändringar till följd av bland annat solstrålningens fluktuationer, jordens oregelbundna bana runt solen och variationer i jordaxelns lutning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons