I september röstade EU-parlamentet igenom det kontroversiella direktivet om upphovsrätt på internet. Kritiker menade att det kommer förändra internet i grunden och jämfördes med censur. När Google nu uppmärksammar direktivet framkommer att söktjänster måste använda licenser som kan tvinga dessa att välja vilket innehåll som ska tas med och inte.

“EU-direktivet syftar till att skydda journalism och vi stödjer detta”, twittrar Google Europe på tisdagen och lägger till att de oavsiktliga konsekvenserna kan begränsa utbudet av utgivare i Google.

LÄS MER: EU röstade igenom kontroversiellt lagförslag om upphovsrätt på internet

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Direktivet tvingar större aktörer som Facebook och Youtube att införa filter som automatiskt raderar material som kan utgöra upphovsrättsintrång. Det innebär även en länkskatt där sajter som sprider nyhetsmaterial måste betala en avgift till källorna.

I dagsläget förekommer så kallade alternativa medier, som Samhällsnytt, i Googles sökresultat. Detta kan dock vara på väg att försvinna i och med en hittills okänd del av direktivet.

Google:

För närvarande är Google öppet för innehåll från såväl stora som små utgivare. Det hjälper dig att se skilda perspektiv och hitta intressanta ämnen från över 80 000 utgivare.

Europaparlamentets föreslagna version av upphovsrättslagen skulle göra så att söktjänster måste använda licenser som kan tvinga dem att börja välja vilket innehåll som ska tas med och inte.

Detta skulle sannolikt gagna större utgivare och begränsa trafiken till mindre, så att det skulle bli svårare för små, nischade eller nya utgivare att hitta en målgrupp och få intäkter.

Det kan leda till att utbudet av utgivare online skulle bli mycket mer begränsat.

För att åtgärda detta påstår sökjätten att man nu arbetar med “beslutsfattare, utgivare och innehållsskapare för att ta fram rekommendationer kring upphovsrättsdirektivet som gör det lättare att uppfylla dess verkliga syfte – att skydda kreativitet och journalism”.

Bland rekommendationerna finns bland annat att tjänster som verkar aktivt för att skydda rättighetsinnehavare inte ska hållas ansvariga för upphovsrättsintrång utan föregående meddelande, att rättighetsinnehavare och plattformar tillsammans ska verka för att identifiera vem som innehar upphovsrätten, att utgivarna ges frihet att välja hur innehåll ska göras tillgängligt online samt för att uppnå artikel 11 – som syftar till att stödja “kvalitetsjournalistik” – utan att andra utgivare påverkas den bör ge en tydlig definition av nyhetsinnehåll från nyhetsutgivare.