Efter att en politisk majoritet i den danska riksdagen kommit överens har man klubbat igenom ett förslag som innebär att invandrare som dömts till fängelse, inklusive villkorliga sådana, inte kommer kunna erhålla danskt medborgarskap.

Enligt utlännings- och integrationsminister Mathias Tesfaye (S) syftar de nya reglerna bland annat till att sända en signal om att brottslighet har allvarliga konsekvenser.

– Om du vill ha danskt medborgarskap och de rättigheter det ger, så vill vi inte längre ge det till dig om du har begått kriminalitet och har fått ett fängelsestraff, säger Tesfaye till dansk media.

Kritik

Medan den socialdemokratiska regeringen och Venstre, Det Konservative Folkeparti och Liberal Alliance är överens är övriga röda stödpartier kritiska, och hos Dansk Folkeparti anser man i stället att reglerna inte går tillräckligt långt.

En annan punkt som de nya reglerna innebär är att fler frågor i medborgarskapsprovet ska handla om danska värderingar. Även kraven på arbete skärps.

2018 infördes krav på att invandrare som tilldelas danskt medborgarskap måste skriva under att man lovar följa konstitutionen och respektera grundläggande danska värderingar och rättsprinciper.