“Om vi ska ha en chans mot den organiserade brottsligheten måste vi hejda inflödet”, säger Johan Lindgren, ordförande för fackorganisationen TULL-KUST. Men från regeringen kommer inga ökade anslag trots att man begärt detta.

– Vi är oroade över utvecklingen i samhället när det gäller narkotika, vapen och alkohol. De får stora effekter och konsekvenser i samhället, säger Johan Lindgren till Metro.

Enligt Lindgren är växande kriminella nätverk och de många så kallade utsatta bostadsområdena en konsekvens av att man inte kunnat genomföra gränskontroller i den omfattning som krävs.

I dagsläget utförs inte så många kontroller som man skulle vilja då man är för få på gränsskyddet. Inte sällan är det vidöppet till Sverige via Öresundsbron.

Ökade beslag – ökad införsel

2017 var ett rekordår för Tullverket på det sätt att man besparade samhället kostnader på tre miljarder kronor (skola, vård, omsorg m m.).

Samtidigt som Tullverket gör rekordbeslag, ökar införseln till Sverige vilket i sin tur finansierar brottslighet som terrorism.

– Vapen flödar, narkotikan flödar och alkoholen likaså, och i större mängder än tidigare. Så har det varit i många år, säger Johan Lindgren.

Fler anställda

Knappt 400 tullinspektörer är operativt aktiva i gränsskyddet i hela landet och många fler behövs. TULL-KUST vill ha ytterligare 500 anställda – till en början.