summerburst-polis
Inrikes

Knark, sexuella ofredanden och misshandel på årets Summerburst-festival

Publicerad 6/9/2019
Annons

I helgen hölls årets upplaga av rave party-festivalen Summerburst i Göteborg. Precis som förra året förekom mycket knark och polisen har upprättat anmälan om narkotikabrott mot närmare hundratalet personer. Flera sexuella ofredanden begicks också och en person utsattes dessutom för misshandel.

– Narkotika är ett problem i sådana här sammanhang, berättar Ulla Brehm som är presstalesperson vid Göteborgspolisen för SVT Nyheter, syftande på festivaler med elektroniska DJ-artister och rave-inriktning.

Inför årets Summerburst-festival har man därför mobiliserat med en särskild grupp poliser som under helgen har punktmarkerat evenemanget och i förväg gått ut med en varning om att ”håller du på med droger så kan du räkna med att åka dit”.

Polisen har bara kunnat kontrollera en mindre del av de tusentals personer som besökt festivalen men har ändå påträffat 92 personer som nu misstänks för narkotikabrott. 37 av dessa var så knarkpåverkade att de omhändertogs enligt LOB.

Den varning som polisen gått ut med tycks endast ha haft marginell effekt på förekomsten av knark under festivalen – i samband med förra årets Summerburst misstänktes 106 personer för narkotikabrott.

Två anmälningar om sexuella ofredanden under festivalen har polisen också att hantera. I det ena fallet har polisen gripit en misstänkt, i det andra fallet är förövaren inte identifierad. Polisen uppger varken ålder eller härkomst för den gripne och inte heller den efterspanade gärningsmannens signalement.

En anmälan om misshandel på festivalområdet har också gjorts. Offret uppges ha klarat sig utan allvarliga skador. Ingen uppgift finns om att någon misstänkt person gripits för brottet.

Enligt Ulla Brehm har polisens satsning på att hårdbevaka Summerburst haft ”en lugnande inverkan” och är en förklaring till att antalet brott inte blev ännu fler.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons