Muhammad Hussaini som dömdes för knivhugget mot polismannen Ted Eriksson får endast fem år i fängelse. Hans straff sänks då tingsrätten bedömer att han var under 21 år vid brottstillfället, vilket ger straffrabatt. Som flera befarat visade det dock att Hussaini var äldre än 21, vilket Expressen nyligen kunde bekräfta. Polismannen Eriksson känner sig ”besviken och upprörd”.

Den var den 31 augusti förra året som Muhammad gick rakt fram till polismännen Marcus Eberhardsson och Ted Eriksson, som patrullerade vid Björns trädgård på andra sidan Götgatan. Han närmar sig poliserna bakifrån, sliter fram kniven som han köpt på Willys och hugger Ted i nacken. Muhammad försöker därefter fly från platsen men hinns ikapp av poliskollegan Marcus som drar sitt vapen och tar upp jakten.

Läs mer: Här är flyktingbarnet som knivhögg en polisman på medborgarplatsen

I sin asylansökan har Hussaini uppgett att han är född 1999 och alltså var 17 år gammal förra sommaren, ett påstående som ifrågasätts av experter – och dessutom senare har dementerats av honom själv.

Är en vuxen man
Redan 2016 berättar Muhammad för Karin Hedberg på barn- och ungdomspsykiatrins asylpsykiatriska enhet att han är 25 år gammal. Hedberg pratar även med Muhammads familj, som bor i Iran, och även de uppger att Muhammad är en vuxen man. Enligt dem är han emellertid 23 år gammal. Anledningen till att Hedberg pratar om Muhammads ålder och med hans familj är för att han vill resa till Iran för att hälsa på dem.

Enligt andra källor som förekommer i utredningen har Muhammad två yngre systrar i Iran som är 21 och 23 år gamla, något som även det talar för att han var äldre än 23 år förra året.

Muhammad pratar även med sin gode man Anwar om sin ålder. I februari förra året har Anwar kontakt med Mohammads pappa i Iran och även pappan bekräftar att hans son är en vuxen man.

Endast fem års fängelse
Trots detta döms Hussaini till endast fem års fängelse för knivattacken på grund av den straffrabatt han får därför att tingsrätten bedömt honom som under 21 år gammal. Expressen kontaktade Ted Eriksson som kallar det för ”en stor lögn” och är ”besviken och upprörd”.

Länge rådde det konsensus inom media och de sju etablissemangspartierna om att ”ensamkommande flyktingbarn” var just ensamma, flyktingar och barn. Endast Sverigedemokraterna motsatte sig denna beskrivning som menade att de i de flesta fall inte alls är barn utan uppenbart vuxna.

Partiet har i riksdagen lagt flera motioner genom åren om att införa ålderstester. Redan i januari 2011, i en frågestund där dåvarande justitieminister Beatrice Ask svarade, krävde SD bland annat att ålderstester skulle göras.