Medan etablisemangsmedia trummar ut skräckrubriker om värmeböljor med ”extremhetta” kommer nu svalkande nyheter från södra halvklotet. I såväl Australien som Antarktis har köldrekord uppmätts.

Mijlöpartiets Märta Stenevi varnade nyligen för att: ”Världen håller på att brinna upp” och enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres går mänskligheten mot ”kollektivt självmord”. Orsaken menar de båda är de fossila utsläppen.

– Hälften av mänskligheten är i farozonen, från översvämningar, torka, extrema stormar och skogsbränder. Ingen nation är immun, varnade han nyligen, rapporterar DagensPS.

Klimatupplysningen manar nu till sans i debatten och påpekar att under de senaste 19 åren har i England – där flera värmerekord slogs de senaste dagarna – var det hela 80 gånger fler människor som dog av kyla än av värme. Även globalt sett dör 10 gånger fler av kyla än värme varje år, uppger Klimatupplysningen. Statistiken finns redovisad i The Lancet.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vilken extremvärme?”

Allt kallare klimat i söder

På flygplatsen i Hillston i Australien uppmättes ett nytt köldrekord den 15 juli, rapporterar australiska myndigheter. Minus 6 grader Celcius fick lokalbefolkningen att huttra och prognosen för de kommande månaderna bjuder på fortsatt kyligt väder i stora delar av Australien.

– Vi har inte upplevt en så kall start på vintern på årtionden, för större delen av sydöstra Australien, säger Ben Domensino, meteorolog på Weatherzone till The Guardian.

Från Tasmanien rapporteras snö och minusgrader, som kommer att ligga kvar hela veckan. Köldfronten väntas röra sig norrut över Australiens södra fastland, skriver The Guardian.

Likaså rapporteras ett kallare klimat kring Sydpolen. De senaste 40 åren har temperaturen sjunkit med -0,22 grader per decennium. Mätstationen på Sydpolen satte nytt köldrekord senaste vintern, rapporterade LiveScience i oktober förra året.

LÄS ÄVEN: Märta Stenevi: ”Världen håller på att brinna upp”

Ny istid på väg

Enligt Klimatupplysningen är jorden inne i en så kallad interglacial period. Detta innebär ett intervall av varmare global medeltemperatur, som varar i tusentals år och åtskiljer två istider. Uppvärmningen påbörjades redan för cirka 12 000 år sedan och nådde sin topp och för mellan 6000 och 8000 år sedan. Detta åtföljdes av ett kallare klimat ända fram till slutet på 1800-talet, då den moderna erans industrialisering påbörjades och motverkade trenden. Sedan dess har den globala medeltemperaturen stigit lite drygt 1 grad, skriver Klimatupplysningen.

Södra oceanen är idag mellan 1 och 2 grader kallare än vid något tillfälle under de senaste 10 000 åren. Nedkylningen är dessutom tilltagande, uppger Klimatupplysningen och hänvisar till forskning publicerad i såväl Nature som ScienceDirect.