Fjolårets tolv miljoner nyfödda i Kina är det lägsta antalet sedan början av 60-talet. Landets befolkning beräknas krympa och utvecklingen spås varken vända eller gå över.

I veckan släpptes decenniets folkräkning i Kina med siffror som länge förutspåtts men man nu har svart på vitt, något som uppmärksammas i en krönika i SvD. Tolv miljoner nya barn under fjolåret anses inte vara tillräckligt och trenden väntas pågå under minst ett decennium.

Det var 1978 som Kinas ettbarnspolitik introducerades. Kommunistdiktaturens raketforskare hävdade medelst matematiska uträkningar att man kunde vända fattigdom till välstånd snabbare och effektivare ifall barnafödandet inte var så högt. Ekonomer och sociologer ignorerades medan partiet gick på militärens raketforskares linje.

Flickor oönskade

I boken One Child skildrar journalisten Mei Fong den lukrativa industri som växte upp kring kontroll och spionage av vanliga människor för att se till att de höll sig till direktivet. Gifta par bötfälldes med belopp större än hela deras årsinkomst och offentliganställda kunde sparkas. Kvinnor tvingades också till att använda preventivmedel, utföra abort och i vissa fall även steriliseras. Barn som ”blev över” kunde gömmas, skickas till släktingar, säljas eller adopteras till utlandet. Främst var det flickor man gjorde sig av med.

2015 tilläts två barn vilket gav upphov till en tillfällig ökning och nu gjorde staten vad man kunde för att i stället försvåra för aborter och skilsmässor. Även incitament som skattelättnader och föräldraledighet erbjöds. Det fungerade dock inte särskilt väl. Medan många kvinnor inte vill ha barn alls finns miljontals fler ensamstående män som aldrig kommer att kunna bilda familj eller få barn.

Ifrågasatt policy

Trots att andra faktorer som utländska investeringar beräknas ha spelat en betydligt större roll fortsätter kontrollen över barnafödandet, om än i mindre skala. Man ifrågasätter till och med om policyn verkligen behövdes då flera andra asiatiska länder minskade sin befolkning under samma period utan lika drastiska åtgärder.