Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur Kungsbacka kommun beslutat ge alla nybyggda lägenheter i området Anneberg till nyanlända migranter, något som väckt ilska bland många bostadsköande Kungsbackabor. Nu har de första långväga hyresgästerna flyttat in och är ”bubblande glada” rapporterar SVT.

En av dem är Nihad Kassas från Syrien som är på glatt humör när SVT gör hemma hos-reportage i den splitter nya lägenhet som han och hans återförenade familj precis fått av Kungsbacka kommun.

– Det känns bra. Jag är glad, berättar den nyblivne lägenhetsinnehavaren för SVT.

Den genomsnittliga kötiden är fem år för en bostad i Hallands län för den som står i den reguljära bostadskön, men för Nihad har det gått betydligt snabbare – redan sex månader efter ankomsten till Sverige får han sitt förstahandskontrakt.

– Tack så mycket Sverige, hälsar Nihad.

LÄS MER: Kommunbeslut: Alla nybyggda lägenheter ska gå till nyanlända

Enligt SVT tar Nihad också lätt på kritiken från Kungsbackaborna om att migranter på det här sättet får gå före i bostadskön och att det blir svårare att komma in i samhället i ett bostadsområde som blir helt segregerat med bara nyanlända och inga svenskar. Man ska inte göra skillnad på människor beroende på var de kommer ifrån – Sverige, Syrien eller Sudan – förklarar han:

– Jag kommer från Syrien och min granne från Sudan. Men det är ingen fara, alla människor är lika.

Det framgår inte av SVT:s reportage om Nihad har arbete och kan betala hyran själv eller om familjen uppbär försörjningsstöd och det blir skattebetalarna som får bära bostadskostnaden.

Bild: faksimil SVT.