leif-ostling-bettina-kashefi
Ekonomi

INTERVJU: Leif Östling om sin skattegranskning

Publicerad 2/17/2022
Annons

Samnytt har tidigare berättat att tidigare Scaniachefen Leif Östling som myntade den idag bevingade skattefrågan ”Vad fan får jag för pengarna?” startat en organisation, ”kommissionen för skattenytta” som ska nagelfara hur omdömesgillt eller inte våra makthavare handskas med de dryga tusen miljarder kronor som svenskarna varje år betalar in till statskassan. I en intervju berättar Östling och kollegan Bettina Kashefi vad de mer konkret kommer att göra inom ramen för initiativet.

Det väckte stort rabalder när Scanias dåvarande vd Leif Östling ilsknade till på att i SVT Uppdrag Granskning bli utpekad som skattesmitare när han i själva verket betalat mångfalt mer i skatt än nästan alla svenskar. Östling kontrade med den idag bevingade motfrågan till journalisten, ”Vad fan får jag för pengarna?” med innebörden att han knappast i erhållna välfärdstjänster och annat fått utdelning för sina enorma skatteinbetalningar.

Östlig blev efter händelsen obekväm även inom lågskatteivrande Svenskt Näringsliv där han var styrelseordförande och tvingades även bort från Scania. I folkdjupen har han däremot blivit tilltagande populär och den med en svordom inbakade frågan har kommit att bli en paroll för ett mer allmänt ifrågasättande av vad svensken egentligen får för att betala världens högsta skatter.

– Sverige har det högsta skattetrycket i OECD och då är det viktigt att vi får en utväxling på de här pengarna för medborgarna, slår Östling fast som grundtanke bakom sitt skattegranskande initiativ.

LÄS MER: ”Vad fan vi får för pengarna?” – Östling ska ta reda på svaret

Trodde han skulle få skäll – fick beröm

Östling säger att han efter uttalandet i SVT var orolig över att Public Service-kanalens vänsternarrativ skulle få genomslag ute i stugorna och att folk på stan skulle vara förbannade på honom och se honom som en ond utsugande kapitalist. Han märkte dock snart att det var precis tvärtom.

– Folk kom fram till mig på stan, dunkande mig i ryggen och sa ”Bra att du ställde den frågan. Det gör vi också”. På restauranger och överhuvudtaget sa de ”Äntligen någon som ställer den frågan”.

Östling klargör att han självklart tycker att vi ska ha en offentligfinansierad välfärd i Sverige men att det måste till bättre mekanismer för att se till att den produceras på ett effektivt sätt, vilket inte alltid är fallet idag.

– Vi måste få igång en debatt om det här.

Driver projektet tillsammans med nationalekonom

Östlings parhäst Bettina Kashefi i Kommissionen för skattenytta är nationalekonom och har ett förflutet som statssekreterare på olika departement under flera regeringar. I likhet med Östling har Kahsefi också haft uppdrag på Svenskt Näringsliv där hon var chefekonom, och det var där de två blev bekanta med varandra.

– Vi pratade redan då om de här frågorna. Det är frågor som jag engagerat mig mycket i, förklarar hon på frågan om varför hon nu dragit igång Kommissionen för skattenytta tillsammans med Östling.

Kashefi säger att hon upplevt att det nästan inte är någon som på allvar och med bredd lyft den viktiga frågan om vad vi faktiskt får för våra skattepengar, om det som kommer ut i välfärd står i proportion till de summor som betalas in.

– Hela den här effektivitetsfrågan tycker jag är otroligt viktig.

Se hela intervjun med Leif Östling och Bettina Kashefi nedan. Mer information om Kommissionen för Skattenytta hittar du HÄR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons