värmdö

Foto: Bengt Nyman / CC BY.

Inrikes

Kommun förvägrar sommargäster hemtjänst under pandemin

Publicerad 4/22/2020
Annons

Under sommaren flyttar många ut till sina sommarhus i Värmdö kommun. Nu gör kommunen klart att de som inte är bofasta på Värmdö inte kommer att erbjudas hemtjänst då vården redan är hårt ansträngd.

Under sommaren mer än fördubblas befolkningen på Värmdö – från 45 000 till omkring 100 000. De flesta av de tillfälliga besökarna bor ute i skärgården. Ett hundratal av dessa brukar behöva hemtjänst.

Enligt kommunen är läget redan kritiskt och man har bett regeringen om att tillfälligt ändra lagen som säger att kommunen där en person vistas är skyldig att erbjuda hemtjänst. Hittills har man inte fått något gehör.

– Ytterligare belastning skulle kunna innebära direkta risker för våra verksamheter, säger Anna Lipinska (KD) till Mitt i.

Enorm administrativ börda

Enligt regeringen får frågan lösas mellan kommunen där brukaren är skriven och Värmdö – en lösning som kommunalrådet Deshira Flankör (M) är kritisk till då hon menar att det skulle leda till en enorm administrativt tung börda i en redan utmanad organisation.

Trots att man fått nej från regeringen har vård- och omsorgsnämnden ändå beslutat att det inte blir någon hemtjänst för personer från andra kommuner.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons