Ronnebybor kommer återigen få se den anrika brunnspark förvandlas till en utomhusmoské. På julafton ska muslimska böneutrop eka i parken efter att Islamisk kulturförening fått grönt ljus att hålla massbön. Parken kommer även vara en utomhusmoské på nyårsafton.

Under förra året uppmärksammade Samnytt att Ronneby kommuns folkkära brunnspark vid en lång rad tillfällen blev plattform för en muslimsk församling som höll utomhusmoské. En utveckling som fick Ronnebybor att rasa.


LÄS ÄVEN: Ronnebybo rasar över utomhusmoské i brunnsparken: ”Folk är så jävla fega”

Efter kritiken upphörde utomhusmoskén i parken och församlingen erbjöds i stället att vistas i en lokal vid Bruket. Men lokalen håller stängt över jul och nyår vilket har gjort att Islamisk kulturförening i Ronneby åter får vara i brunnsparken, rapporterar lokaltidningen Sydöstran (2021-12-23).

Kommunen försökte stoppa – polisen körde över

Det framgår av rapporteringen att kommunen har yttrat sig i tillståndsprocessen och meddelat ett nej. Kommunen anser bland annat att parken inte ska ses som en allmän plats enligt plan- och bygglagen. Vidare fanns invändningar mot att det inte handlar om en allmän sammankomst eftersom det är ett slutet sällskap.

”Fredagsbönerna anordnas för kulturföreningens medlemmar och ska därför inte ses som en allmän sammankomst enligt ordningslagen”, skriver kommunen.

Men polisen har svarat att det är myndigheten som avgör om dessa bönetillfällen ska anses slutna eller inte och ger nu tillstånd för utomhusmoskén. Samnytt har tidigare uppmärksammat att kvinnor inte tillåts att delta i massbönerna.

Kvinnor tillåts inte delta. Foto: Faksimil Facebook

Kommenterade massbönen – dömdes till 22 000 kronor i böter

I juni rapporterade Samnytt om en 35-årige man i Blekinge dömdes för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” med straffet att betala 22 000 kronor i böter. Detta efter att i sociala medier ha kommenterat massbönerna i brunnsparken med frågan, ”är terroristerna ute och sprider sitt gift”.

LÄS ÄVEN: Kommenterade massbön i parken – döms till 22 000 i böter