Det socialdemokratiska styret i Botkyrka i södra Storstockholm satsar nu ytterligare sex miljoner skattekronor på att skapa vad man kallar ett ”specialteam” av socialsekreterare som ska tala unga gängkriminella till rätta.

Beslutet kommer efter att lokalpolitikerna tagit del av polisens förundersökningar med samtal som förts mellan gängkriminella via appen Encrochat vars kryptering nyligen knäcktes av fransk polis. Man säger sig inte ha känt till att de kriminella gängen är så våldsamma och nu är man enligt kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S), oroade”.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Sveriges invandrartätaste kommun

Botkyrka är Sveriges invandrartätaste kommun. Svenskar utgör idag en minoritet på under 40 procent. Kommunen brottas med stora problem med det som på politikerspråk brukar kallas ”utanförskap”, där sådant som höga nivåer av arbetslöshet, bidragsberoende, antisocialitet, kriminalitet, religionsideologisk extremism och hederskulturell problematik ingår.

Kommunen, som av Brottsförebyggande rådet pekats ut som en av landets mest otrygga att vistas utomhus i, satsar sedan tidigare stora summor skattepengar på ”sociala insatsgrupper” i försök att vända den alltmer problematiska utvecklingen med huvudfokus på att stoppa det stora tillflödet av nya ”utsatta unga” till de kriminella gängen. Nu lägger man in ytterligare sex miljoner i den potten.

LÄS ÄVEN: Fiasko för operation Rimfrost – hundra skjutningar och 15 döda hittills i år

Gängkriminalitet romantiseras

För många av ynglingarna i den här målgruppen har det gängkriminella livet ett romantiskt skimmer omkring sig, något som bland annat statsradion och statstelevisionen, SR och SVT, bidrar till att förstärka genom att lyfta fram och prisbelöna gangsterrappare från ”orten” som ofta själva har en gängkriminell bakgrund och vars låttexter framställer det livet som mer lockande än ett hederligt så kallat svenneliv.

Att den ytterligare mångmiljonsatsningen på socialarbetare kommer i just Botkyrka beror bland annat på att lokalpolitikerna när de läst utdrag ur de avkrypterade chattarna känt igen ett flertal namn som personer bosatta i kommunen. Med den sociala förstärkningen ska det nu bli ändring hoppas man.

Det nya permanenta specialteamets uppgift blir att samtala med och stödja unga personer som kan övertalas att lämna det kriminella livet. När en sådan person identifieras ska ett socialt nätverk och insatsteam skapas kring denne redo att alltid kunna rycka ut inom 24 timmar för att hjälpa.

LÄS ÄVEN: Fiasko för stödboende för unga kriminella: nästan alla har fortsatt begå brott

”Mentorer i våldsprevention”

De som rekryteras till specialistteamet ska samtliga vara socialsekreterare ”med erfarenhet av hur man möter en ung person som lever i en kriminell vardag”. Teamet ska ”fånga upp” sådana ungdomar och övertala dem att ”bryta den kriminella livsstilen”. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin beskriver det som att man nu skaffar sig ”en professionell kompetens” på området.

Denna ska komplettera de ”moddar” – mentorer i våldsprevention – som redan finns i kommunen. Medan moddarnas fokus ligger på att hejda nyrekryteringen till de gängkriminella miljöerna ska det nya sexmiljonerkronorsteamet främst arbeta med ungdomar som redan tagit klivet in i den världen.

– Det här är en unik möjlighet att rikta våra insatser tillsammans med andra myndigheter för att få de här individerna att byta livsstil. Om vi lyckas kommer det att vara en enorm investering i ett tryggt Botkyrka, säger Ebba Östlin entusiastiskt i en kommentar till lokaltidningen Mitti.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Dystert facit för dialogmetoden

Under ett antal år har ett flertal kostsamma projekt sjösatts för att skapa dialog med gängkriminella och förmå dem att komma på bättre tankar. Ett av de större och mer omtalade är polisens ”Sluta skjut” där man bjuder in de grövsta brottslingarna till pizzakvällar och under måltiderna försöker prata dem till rätta.

Metoden har inte varit så framgångsrik som man hoppats på. En mycket stor andel har tagit emot gratispizzorna men fortsatt sitt kriminella leverne, något som uppmärksammats medialt vid ett flertal tillfällen.

LÄS ÄVEN: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar