En kommun i Västmanland kritiseras för att mitt i en djup ekonomisk kris ha lagt en miljon kronor av skattebetalarnas pengar på ett konstverk föreställande en pennvässare i jätteformat. Invånarna uttrycker frustration över pengarullningen och har antytt att politikerna stoppat pengar i egen ficka. Nu slår det politiska styret tillbaka och polisanmäler kritiker på Facebook för grovt förtal.

Senast i maj uppmärksammades det hur Sala kommun befinner sig i kris med tiotals miljoner i underskott. År 2019 hade kommunen ett underskott på 22,9 miljoner kronor och året dessförinnan ett underskott på 36,6 miljoner kronor, sammanlagt alltså 59,5 miljoner kronor.

Men trots underskottet har det politiska styret valt att spendera pengar på att följa en rekommendation från regeringen att avsätta medel för konstnärlig gestaltning via av den så kallade ”enprocentsregeln”.

LÄS ÄVEN: Två betongjättar Stockholms stads största satsning på offentlig konst – kostar 16 miljoner

C-pamp: ”Otroligt roligt”

Mot bakgrund av den allvarliga ekonomiska krisen i Sala chockerades många invånare när den Alliansstyrda kommunen med Centerpartiet i spetsen i förra veckan invigde konstverket ’Sju pennvässare’ på Vallaskolan.

Nedan syns kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C) inviga pennvässaren som går att veva. Konstverket som har kostat skattebetalarna hela en miljon kronor hoppas han ska ”sprida ljus i många år framöver”.

– Otroligt roligt och en stor ära att få med ett vevtag få förklara det här konstverket och utsmyckningen vid Vallaskolan invigd, sade Wigelsbo (C).


Anders Wigelsbo (C) inviger miljonverket. Foto: Faksimil Facebook

Salabor rasar i kommentarsfält

Vid invigningsceremonin publicerade kommunen ett videoklipp för att dela sin glädje med ortens invånare men det initiativet gick inte hem. Nedan ett axplock av kommentarerna:
”I vems ficka landade skattebetalarnas miljon?”

En Salabo frågade öppet på kommunens Facebooksida i vems ficka skattebetalarnas pengar till slut hamnade. Detta med hänvisning till att konstverket inte kan ha kostat en miljon kronor att tillverka. Att konstverket måste ha kostat betydligt mindre är en bedömning som görs av flera. En person spekulerar skämtsamt i att ”skrot och betong-priserna” kan ha skjutit i höjden.

I ytterligare ett inlägg angriper personen politikernas beslut och påtalar att detta sker mitt i rådande ekonomisk kris när kommunen brottas med ett underskott på nära 60 miljoner kronor.

Centerpartistiska kommunordföranden Wigelsbo tillbakavisar den kritiken som ”allvarliga anklagelser”.

Kommunstyret polisanmäler kritiker

De kritiska kommentarerna på Facebook är något som besvärar Wigelsbo. Han har därför nu agerat genom att gå ut i media och hota invånare som kritiserar beslutet med polisanmälan.

I en intervju med statsradion säger den lokala C-pampen att han ser allvarligt på att invånarnas uttrycker kritik mot kommunen. Vågar man inte göra det öga mot öga ska man heller inte göra det på Internet, anser han.

– Jag tycker att det är fruktansvärt olyckligt att människor inte förstår att det man skriver på Facebook om en annan person det är precis samma sak som att säga det till ansiktet på dem. Så om man inte är bekväm med att säga en sak till en person direkt så ska man faktiskt inte skriva det på Facebook heller för det är ganska allvarligt att skriva sådana saker om det visar sig inte stämmer, säger Wigelsbo till statsradion.

På Facebook har Samhällsbyggnadskontoret meddelat att kommunen gjort en polisanmälan om grovt förtal mot de kritiska kommentarer där anklagelser riktas mot kommunen för att ha begått brott i samband med inköpen av konstverk till Vallaskolan.

”Hota med polisanmälan istället för att stå till svars”

Den person som skrivit kommentaren om misstänkt korruption och för detta uppges ha polisanmälts konstaterar att kommunen hellre skrämmer invånarna till tystnad än står till svars och förklarar hur det hela gått till. Detta för att inte behöva svara på obekväma frågor.

LÄS ÄVEN: Kommunledning köpte ”konstnärliga” gardiner åt sig själva för 117 000 – höjer skatten

authorimage