Center

T..v. Madelaine Jakobsson (C) tillsammans med Annie Lööf. T.h. Genrebild migranter. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Kommun storsatsade på invandring – tvingas spara tiotals miljoner

Publicerad 2/15/2020
Annons

En kommun i Västerbotten meddelar nu att de kommer tvingas spara 40 miljoner kronor de kommande två åren. En närmare titt visar att kommunen har fått plötslig ökning av kostnader kopplade till barn utan uppehållstillstånd, gymnasieplatser och familjehemsplaceringar.

På torsdagen höll kommunstyrelsen i Nordmaling ett extrainsatt sammanträde där politikerna beslutade att de ska utreda 17 sparförslag i bland annat barnomsorgen. Ytterligare förslag är att dra ned belysningen i kommunen. Men hur mycket kommunen kan spara på dessa åtgärder är fortfarande oklart.

LÄS ÄVEN: Kommun tvingas låna 82 miljoner för att gå runt: ”Har inget att göra med flyktingmottagande”

Åtgärderna för de kommande två åren presenteras bara månader efter att kommunen beslutade att spara in 16,8 miljoner kronor under 2020. Vidare framgår det att kommunen även diskuterar en skattehöjning.

Kommunstyrelsens ordförande Madeleine Jakobsson (C) medverkade i statstelevisionen där hon slog fast att åtgärderna kommer att märkas för invånarna. Däremot framgår det inte i statsmedierna vad som har orsakat den ekonomiska krisen.

– Det är ju jättetufft, framförallt för verksamheterna och medborgarna som drabbas, berättade Jakobsson (C) för SVT.

,

”Nyinflyttade och barn utan uppehållstillstånd”

Samhällsnytt har tittat närmare på kommunens ekonomiska kris för att få en bättre bild av orsakerna. I april förra året berättade Jonas Wallin som är kommunens ekonomichef att verksamheternas nettokostnader har ökat dramatiskt och avvek hela 25,2 miljoner kronor mot budget.

En stor ökning visade sig i utbildningssektorn med ett underskott på hela 11,2 miljoner kronor, vilket är 5 miljoner sämre än den prognos som presenterades hösten år 2018. Det framgår av en artikel i lokaltidningen Västerbottningen att det handlar om ökade kostnader för bemanning runt elever med särskilda behov i grundskolan samt köp av platser för gymnasieutbildningar och gymnasiesärskola.

Anna-Karin Nilsson (M) är ordförande i Barn- och utbildningsutskottet och hon tydliggjorde orsakerna till de ökade kostnaderna.

– Det är svårt att prognostisera mitt i en termin när det blir ökat antal elever på grund av inflyttning, det har även missats att nyanlända barn utan uppehållstillstånd har rätt till gymnasieutbildning. Det har införts nya rutiner så det ska inte hända igen, sade Nilsson i en interpellation.

Omsorgssektorn går med stort underskott

Även omsorgssektorn hade då ett underskott på hela 18,4 miljoner kronor. Den kraftiga ökningen av kostnader låg inom individ- och familjeomsorgen. Lokaltidningen skriver att det främst handlar om kostnader för familjehemsplaceringar.

Kommunens ekonomichef Wallin uppger även för lokaltidningen att Nordmaling under flera år har haft stora intäkter från Migrationsverket, Arbetsmarknadsstyrelsen, Skolverket och utdelning av statliga välfärdsmiljarder. Men nu visar det sig att pengarna är slut.

– Vi har över tid sett ett osunt förhållande mellan intäkter och utgifter. Resultatnivån i förhållande till investeringsnivån utgör nu en stor risk, och kravet är att resultatet ska komma i balans och återställas inom tre år enligt kommunallagen, sade Wallin våren 2019.

Hävdade att nyanlända är självförsörjande

Samhällsnytt uppmärksammade i slutet av januari hur kommunstyrelsens ordförande Madeleine Jakobsson (C) menade att ”vi klarar oss inte utan de nyanlända” och målade upp Nordmalings kommun som ett exempel på lyckad integration.

C-toppen påstod att kommunen är en framgångssaga där alla de omkring 100 nyanlända vuxna som kommit till kommunen under de senaste åren är självförsörjande. Men Åsa Tallroth, ordförande i Medborgerlig Samling Södermanland, ifrågasätter Jakobssons påstående.

Tallroth har tagit fram uppgifter från Socialstyrelsen rörande utlandsfödda i arbetsför ålder som uppbär ekonomiskt bistånd. Det visar sig vara 87 personer vilket gör att Tallroth frågar sig om centertoppen Jakobsson ljuger:

”Så antingen har dessa 87 stycken kommit för länge sen och räknas inte längre som nyanlända, eller så ljuger Madelaine Jakobsson”

LÄS ÄVEN: Centertopp hävdar att kommunens alla nyanlända är självförsörjande – misstänks ljuga

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons