Landskrona stad har klubbat igenom ett beslut om att tvinga pensionärer vid kommunala äldreboenden att betala för deras hygienartiklar. De äldre ges ingen valmöjlighet eftersom det vore ”ett fruktansvärt krångel” menar Liberalerna.

Det var förra året som den skånska staden införde vad man då rubricerade som en testperiod där vårdtagare vid kommunens serviceboenden för äldre skulle betala en månadsavgift för hygienartiklar.

LÄS ÄVEN: Svenska pensionärer vänder sig till soppkök – över 300 000 på fattigdomsgränsen

Vårdtagarna ges ingen valmöjlighet att själva ta beslut om vad de önskar använda utan måste köpa kommunens produkter även om de inte gillar dem. Trots detta har lösningen nu klubbats som permanent, rapporterar Helsingborgs Dagblad (bakom betalvägg).

Liberalerna: Valfrihet ”ett fruktansvärt krångel”

Det är Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet som står bakom beslutet om att ta ut en fast kostnad av de äldre för ett antal hygienartiklar som kommunen valt ut. Enligt Jan Allan Beer (L) som är omsorgsnämndens ordförande vore det ”ett fruktansvärt krångel” att låta pensionärer själva välja vad de vill köpa.

SD: Det ska vara frivilligt”

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna motsatte sig upplägget. Kerstin Stein Sandell är gruppledare för SD i Helsingborg och hon slår fast att pensionärerna måste ges möjlighet att själva välja vad de vill använda för hygienprodukter.

– Vi vill att det ska vara frivilligt, ett erbjudande. Och så är kostnaden alldeles för hög, säger Stein Sandell till HD.

LÄS ÄVEN: Storsatsade på migranter – nu har kommunen inte råd med mjölk till skolbarnen 

authorimage